Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Prof. Dr. Ahmet Ağırakça: Trump, Kudüs kararını hayata geçiremez

'Trump Kudüs kararında yalnız kaldı. Bu kadar yalnız kalacağını düşünmüyordu...'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 06:39:33

Prof. Dr. Ahmet Ağırakça: Trump, Kudüs kararını hayata geçiremez

Sabah'tan İsa Tatlıcan'a konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, "ABD'nin Kudüs hamlesi havada kalacak. Trump bu skandal kararı uygulayamayacak" dedi.

İşte Ağırakça'nın açıklamaları:

İSLAM DÜNYASINDA HEYECAN YARATTI

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da aldığı karar İslam dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Bu ümidini yitirmiş Müslüman coğrafyada bir uyanışa vesile olabilir mi?

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan alınan karar İslam dünyasının son yıllarda attığı en önemli adımlardan biridir. Burada dönem başkanlığının Türkiye'de olmasını ve Türkiye'nin başında Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderin bulunuyor olması gerçeğini de unutmayalım. İİT'nin İstanbul toplantısındaki canlılık ve bu toplantının İslam dünyasında yarattığı heyecan İslam dünyasında önemli bir uyanışa neden oldu ve olmaya devam edeceğini düşünüyorum.

İİT'de alınan karara göre Kudüs artık Filistin'in başkenti. Peki bazılarının iddia ettiği gibi bu karar sembolik mi?

Bu karar değil Trump'ın aldığı karar semboliktir. Bakın Trump bu bölgede ilk hamleyi Katar'da denedi. Türkiye'nin çabalarıyla bu hamle bertaraf edildi. Sonra gitti Kral Selman ve Sisi ile birlikte sihirli kürenin önünde dünyaya mesaj verdi. Suriye'de birçok hamle yaptı ama son tahlilde devre dışı kaldı. İran ile Suudi Arabistan'ı savaştırmaya çalıştı ama başaramadı. İran ile Türkiye'yi karşı karşıya getirmeye çalıştılar ama olmadı. Şimdi ABD Kudüs hamlesi de havada kalacak.

ARAP BASINI TÜRKİYE'Yİ ALKIŞLADI

İsrail memnun mu sizce gelişmelerden?

İsrail'in de bu skandal kararın kolay hayata geçeceğini düşündüğünü zannediyorum. ABD sonuçta güçlü bir ülke. Ama 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı'nın aldığı tarihi karar ile bu işin kolay olmayacağını anlamışlardır. Bakın şimdi Filistin'de kıyamet kopuyor. Ölümden korkmayan bir kitleye karşı işgalci bir devletin mücadele etmesi çok zordur.

Türkiye'de alınan bu karar ve Cumhurbaşkanı'nın dik duruşu Arap basınında nasıl karşılandı?

Önemli bir bölümü Türkiye'nin dik duruşunu ve İstanbul'daki İİT toplantısında alınan kararı ayakta alkışladı. Mısır ve Suudi Arabistan'ın bazı gazeteleri ve televizyonları bu kararı küçümsedi. Hepsi değil tabii. Mesela Fehmi Hüveydi gibi Arap gazeteciler Türkiye'nin ve Erdoğan'ın tavrını alkışladı. Bu karardan sonra Arap dünyasında anketler yapılmış. Tayyip Erdoğan sevgisini o anketlerde görebilirsiniz.

50 YILDIR BÖYLE KALABALIK GÖRMEDİM

Kudüs konusunda İslam dünyasının duyarlılığı devam edecek mi?

Birkaç ülke dışında sadece İslam dünyasında değil tüm dünyada Kudüs konusunda bir duyarlılık var. Bu duyarlılık devam edecek. İslam dünyası Kudüs davasına inanıyor. Bu hükümetleri de zorlayacaktır. 1969'dan bu yana İstanbul'dayım. Cuma namazı sonrasında Fatih'te böyle bir kalabalık görmedim. Üniversite yıllarımda 5 kişi Filistin meselesini konuşamazken bugün hayatında camiye gitmemiş insanlar geçen hafta Kudüs için camiye gidip tavrını ortaya koydu. ABD başarısız olacak. İslam dünyasında hükümetler duyarlılığını kaybetse de Müslüman halk Kudüs duyarlılığını kaybetmeyecek.

'SUUDİ ARABİSTAN MISIR VE BAE REZİL OLDU'

Bazı Arap ülkeleri İstanbul'daki konferansa ilgi göstermedi...

Bence sınıfta kaldılar ve rezil oldular. İslam dünyasında Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin düştüğü durum tarihlerinde kara bir leke olarak kalacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu utançları daha da artacaktır.

Kendi ülkelerinde bu tutumlarını nasıl izah edebiliyorlar?

Kendi toplumlarına izah etmiyorlar. Toplum korkuyor. Buralarda gerçek demokrasi olsa halk sokağa dökülür. Ama yapamazlar bir anda yok edilirler. Benim o ülkelerde dostlarım var. "Yöneticilerimizin bu tavırları nedeniyle içimiz yanıyor, bunlar Yahudileşti" diyorlar.

'TRUMP ÇOK KOLAY OLACAĞINI SANIYORDU, YANILDI'

"Ben ilk gün söyledim. Trump'ın bu skandal karardan sonra ilk açıklamasındaki yüz ifadesi "Biz bu işe girdik ama tahmin ettiğimizden zor olacak" diyordu. Bakın ortada büyükelçilik binası yok. Arazi bulunacak, planı yapılacak, inşaat ve taşınma süreci derken 3-4 yıl sürer. Trump bu işi önce zamana yayacak sonra unutturacak. Gelişmeler zaten Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmasına izin vermeyecek. Trump'ın mensubu olduğu kilisenin yöneticileri bile mektup yazarak kararından vazgeçmesini söyledi. Trump Kudüs kararında yalnız kaldı. Bu kadar yalnız kalacağını düşünmüyordu."

Haber Ara