Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na görev vermesi ve bu durumda da hükümetin kurulamaması halinde, seçimlerin yenilenmesi “Geçici Bakanlar Kurulu” kurulması ihtimalleri güçleniyor.
Türkiye ilk kez seçim hükümetine doğru giderken, kurulacak hükümetin yapısı merak konusu. Anayasa'nın 116'ncı maddesine göre, 23 Ağustos günü sonuna kadar bir hükümet kurulamadığı durumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak “seçimlerin yenilenmesine karar verme” yetkisi bulunuyor. Yenilenme kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte süreç işleyecek.
3 BAKAN BAĞIMSIZ
Cumhurbaşkanı, Geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kuruluna, Anayasa'nın 114'üncü maddesi gereği Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları, TBMM veya Meclis dışındaki bağımsızlardan atanacak. Diğer bakanlıklar ise siyasî parti gruplarından, oranlarına göre alınacak. Siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısı Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından tespit edilerek, Erdoğan'ın görevlendireceği Başbakan'a bildirilecek.
MHP ÜYE VERMİYOR
Geçici Bakanlar Kurulu oluşturulması halinde, 258 milletvekili bulunan AK Parti'ye 12, 132 vekili bulunan CHP'ye 7, 80'er milletvekili ile temsil edilen MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşeceği hesaplanıyor. MHP yöneticileri Geçici Bakanlar Kuruluna üye vermeyeceklerini ifade etti. MHP, üye vermediği takdirde, bu partilere düşecek bakanlıklar diğer partiler arasında pay edilecek. MHP'nin 'Bakan vermeyeceğim' dediği muhtemel “seçim hükümeti”nde AK Parti, CHP ve HDP yer alacak. Milletvekili sayısından dolayı büyük çoğunluk AK Parti'de olsa da, CHP ve HDP'nin duruşu etkili olacak.
Cevap bekleyen sorular
Meclis'te seçim kararı alınamaması durumunda 2016 bütçesi sıkıntıya girecek. Geçici bütçe hazırlanabilir ama Milli Savunma, MİT, Emniyet ve Genelkurmay'a bütçe için CHP ve HDP'yi temsilen kabinede yer alacak bakanlar buna ne diyecek. Suriye'de güvenli bölge hükümetin kararına bağlı. CHP ve HDP'li bakanların buna nasıl yaklaşacakları merak konusu. MGK, ülkenin güvenlik konularını görüşürken, “terör destekçisi” denilen HDP'liler ne yapacak? Bununla birlikte, tezkerenin süresi 2 Ekim'de doluyor. HDP'nin içinde olduğu hükümet tezkere için adım atabilecek mi?
Türkiye ilk kez seçim hükümetine gidiyor
Kurulacak hükümette AK Parti’ye 12, CHP’ye 7, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor. Ancak MHP’nin isim vermemesi halinde bu bakanlıklar diğer partiler arasında pay edilecek.
10 Yıl Önce Güncellendi
2015-08-19 08:38:38
Haber Ara