Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

HDP, YSK'ya TRT'yi şikayet etti

HDP, TRT'nin seçim sürecinde yaptığı yayınları nedeniyle YSK'ya şikayette bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 06:36:17

HDP, YSK'ya TRT'yi şikayet etti

Halkların Demokratik Partisi'nin(HDP), TRT Haber kanalının 1-31 Ekim 2015 tarihlerinde yaptığı yayınlarla fırsat eşitliği ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle YSK'ya başvuruda bulunduğu belirtildi.
 
Ajansların haberine göre; HDP'den yapılan yazılı açıklamada, TRT Haber'in, 1-31 Ekim 2015 tarihleri arasında ayrı ayrı programlarda AK Parti temsilcilerini 42 kez canlı yayınlarında yer verdiği bunun ise diğer partiler için fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğunu belirtilerek, "Söz konusu canlı yayınların süresi toplamda 1692 dakikadır (28 saat). TRT Haber yayın kuruluşu söz konusu tarihler arasında AKP dışında partimiz HDP başta olmak üzere herhangi bir siyasi parti temsilcisine fırsat eşitliği ilkesine uygun bir biçimde yayınlarında yer vermemiştir" denildi. 

Açıklamada, TRT'nin tarafsız, tüm siyasi parti ve gruplara eşit mesafede durması gereken bir kamu yayıncısı olarak söz konusu yayınlarıyla Anayasa, yasayı ve YSK kararlarını açıkça ihlal ettiği ifade edildi.

'YÖNLENDİRİCİ YAYIN YAPILDI'

TRT Haber'in, seçmen tercihlerini AK Parti lehine olacak şekilde yönlendirici bir yayın yaptığı vurgulanan açıklamada başta HDP olmak üzere muhalefet partilerine yönelik olumsuz bir yayıncılık yaptığı belirtildi.

Açıklamada, "Seçim dönemi yayınları kapsamında 1-31 Ekim tarihleri arasında TRT Haber'in AKP'yi ve hükümeti temsilen 42 konuğu canlı yayına almış olması, diğer partilerin temsilcilerine ise hiçbir şekilde yer vermemesi anayasal ve yasal açıdan tarafsız olması gerekirken tam tersine taraflı, yanlı bir yayın kuruluşuna dönüştüğünün açık göstergesidir. Kamu yayıncısı olması gereken TRT Haber kanalı, AKP'nin yayın organı statüsünde yayınlarını sürdürmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

HDP, toplamda bin 692 dakikayı bulan TRT Haber'in AK Parti'li temsilcileri konuk olarak aldığı söz programlarının YSK'nın 26 Ağustos 2015 tarih ve 1550 sayılı kararı doğrultusunda incelenmesi ve tek yanlı, taraflı her programı için ayrı ayrı yaptırımın uygulanması talep etti. 

Haber Ara