Dolar

32,4488

Euro

34,8336

Altın

2.422,72

Bist

10.045,74

'Harekât yapacağımızı düşünmediler'

Başbakan Davutoğlu, Güneydoğu'daki çatışmalar için önemli açıklamalarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 05:12:34

'Harekât yapacağımızı düşünmediler'

Başbakan Davutoğlu, 23 Temmuz'da demokrasi tarihinin en zor kararlarından birini verdiklerini söyleyerek, "15 Temmuz'da silahlı ayaklanma çağrısı yapanlar bizim kapsamlı harekât yapacağımızı düşünmediler. Doğu ve Güneydoğu'daki halkımıza müteşekkirim. Tahriklere gelmediler" dedi.

Habertürk Gazetesi'nde Nihal Bengisu Karaca'nın haberine göre; Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya 1 günlük çalışma ziyaretinde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara yolunda, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı: Diyarbakır'ın Sur ilçesi başta olmak üzere pek çok ilçede ciddi problemler olduğu söyleniyor. Polisin yetersiz kaldığı, hatta Kalaşnikoflarla gezenlere müdahale edemediğini ifade edenler var. Mücadeleye dış halkadan başlandı.. 3 günde 452 hedef vuruldu. Kritik ilçelerin çoğunda kontrol sağlandı. Mücadelenin yoğun seyrettiği 4-5 yer kaldı. Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit. Bunların özelliği sınır ilçeleri olması. 10 adım atsan Suriye tarafına geçtiğin yerler. İyi olan taraf, asker-polis koordinasyonu mükemmel. Asker, polis, istihbarat. Cizre ve bütün Silopi ve Nusaybin mutlak olarak bunlardan temizleninceye kadar mücadele sürecek.

"NİYETLERİ İÇ SAVAŞTI"

- Sur'da halkın bir kısmı göç etti? Sur çok önemli bir din ve kültür merkezi, açık hava müzesine dönüştürülmesi gibi bir düşünceniz var mı?

Diyarbakır'ı aşkla seven biriyim. Bıyıklı Mehmet Paşa Camii, -Fatih Paşa- diye anılır. Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran sonrasında oraya fetih için gönderdiği paşadır. Kürtlerin lideri İdris-i Bitlisi ile işbirliği yapar, Diyarbakır'ı fethederler. Öyle bir yeri tahrip ettiler ki, Türkler- Kürtler tarihi ittifakının başladığı yer.

"TEK TEK BESLEYİN"

Bir öğrencimin eşi Malezya'dan Sare Hanım'a mesaj göndermiş. “Dargeçit'te sokağa çıkma yasağı esnasında Dargeçit'i terk ediyorlar. Terk ettikleri ahırlar ve ağıllarda yüzlerce hayvan aç kaldı, başlarına bir iş gelmesin”. Efkan Bey'i (İçişleri Bakanı Efkan Âlâ) aradım. “Böyle terk edilmiş ahırlar varsa yani hayvanların kaldığı yerler varsa hepsini tek tek açın ve besleyin” diye. Bunların niyeti, çok daha kapsamlı bir iç savaşı başlatmaktı. Biz 23 Temmuz'da iddia ediyorum, demokrasi tarihinin en zor kararlarından birini verdik. 15 Temmuz'da silahlı ayaklanma çağrısı yapanlar bizim böyle kapsamlı bir harekât yapacağımızı düşünmediler. Ben Doğu ve Güneydoğu'daki halkımıza müteşekkirim. Tahriklere gelmediler. Ve şu anda da birkaç ilçe dışında, kırsal kesimde de mücavir alanda da kontrol sağlandı. 

- Hizmet içi eğitim için çağrılan öğretmenler meselesi var...

Varto'da, Silvan'da, Cizre'de, Silopi'de bazı okul binalarını silah deposu gibi kullanıyorlar. Bu tedbir öğrencilerin ve öğretmenlerin tehlikeli alanlarda bulunmamalarını temin etmek açısından gerekli idi. Ama operasyonlar biter bitmez gerekli telafi dersleri de yapılarak bu öğrencilere sahip çıkılacak. İddialı bir şey söylüyorum: Alır onları ülkenin en iyi okullarında yatılı eğitim ile kayıpları telafi ederiz. Gerekirse hepsine özel eğitim aldırırız.

- Neden şehirleri bu hale soktular?

Figen Yüksekdağ, “Direne direne kazanacağız!” dedi. Bunlar birkaç sebeple aşırı bir talepkârlığa yöneldiler. Bir Suriye'de olan gelişmeler, iki Irak'ta olan gelişmeler, üç bazı uluslararası aktörler. Onlara Türkiye'ye karşı harekete geçmeleri halinde netice alabileceklerine dair telkinlerde bulunanlar oldu. 7 Haziran, bu algının zirve yaptığı dönemdi. Çünkü AK Parti tek başına iktidar olma şansını yitirmişti. DEAŞ'ın Suruç saldırısının hemen ardından PKK'nın harekete geçmesi ve Ankara saldırısının seçimlerden kısa bir süre önce olması tesadüf değildi. İstiyorlardı ki orada biz ölenleri de terörist ilan edelim ve sert bir dille seçim öncesinde kutuplaşalım. Gittim, çiçek bıraktım.

- Bölgede adı konulmamış bir olağanüstü hal var; farklı bir güvenlik konsept değişikliğine mi gidilecek?

Yaygın bir olağanüstü hal yok. Bir ilçeye yoğunlaşmış durumda. Bütün hendeklerin ve diğer el yapımı bombalardan ilçenin temizlenmesi ve operasyon sonrasında da kalıcı bir şekilde orada bir daha bunların yapılmaması sağlanacak. Yeni karakollar, gerekiyorsa inşa edilecek. Gerekiyorsa orada yeni güvenlik birimleri konuşlanacak.

Haber Ara