Dolar

32,3528

Euro

34,8005

Altın

2.399,63

Bist

10.208,65

Ankara, Fransa'yı iki kez uyardı iddiası

Türkiye'nin Fransa'yı Paris saldırısı öncesi iki kez uyardığı iddia edildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-17 04:47:26

Ankara, Fransa'yı iki kez uyardı iddiası

Fransa'nın Başkenti Paris'te düzenlenen saldırılar öncesi Türk yetkililerin Fransız yetkilileri iki kez uyardığı iddia edildi. İddiaya göre, Türk yetkililerin Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Mustafai'yi saldırı yapabileceği konusunda uyardığı ve dikkate alınmadığı belirtildi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan bilgiye göre; Türk yetkililerin, Paris saldırganlarından Ömer İsmail Mustafai ile ilgili olarak Fransızları 2 kez uyardığı öğrenildi. Adı açıklanmayan bir Türk yetkili, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, ''Fransız hükümeti 22 Ekim 2014'te Türk makamlarına 4 "terör" şüphelisi hakkında bilgi talebinde bulundu. Türk yetkililer yaptıkları incelemede 2013'te Türkiye'ye giriş yaptığı belirlenen Mustafai'nin ilgili 4 şüpheli ile hareket ettiğini ortaya çıkardı. Konuyla ilgili Aralık 2014 ve Haziran 2015'te Fransız makamları bilgilendirildi, ancak herhangi bir geri dönüş alınmadı'' dedi.

Türk yetkili, Fransızların Mustafai ile ilgili olarak ancak Paris saldırısından sonra kendileriyle temasa geçtiğini kaydetti. Paris savcılığı, Mustafai'nin 5 yıl önce radikal örgütlere katıldığı gerekçesiyle kayıt altına alındığını açıklamıştı. 

OLAY YERİNDE KİMLİĞİ BULUNDU 

En az 89 kişinin öldüğü Bataclan Konser Salonu'nda üzerindeki bombayı patlatan Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Mustafai'nin kimliği, olay yerinde bulunan parmağından yola çıkılarak belirlenmişti. 2013'te Türkiye'ye giriş yaptığı bilinen Mustafi'nin çıkış kaydı bulunmadığı belirtilmişti. 

SURİYE'DE SAVAŞTI

Paris'te Fransa ile Almanya arasında oynanan dostluk maçı sırasında Fransa Stadı'nın kapısında kendini patlatan militanlardan 20 yaşındaki Bilal Hadfi'nin Suriye'de örgüt saflarında savaştıktan sonra ülkesine geri döndüğü söyleniyor. 

POLİS İZLİYORDU

Bataclan Konser Salonu'nu basan militanlar arasında yer alan Fransız vatandaşı Sami Aminur'un 2012'de Fransa'da Yemen'e gittiği belirtiliyor. Burada gözaltına alınan 28 yaşındaki teröristin anti-terör birimlerinin izlemesi altında olduğu ortaya çıktı.

SALDIRIDAN ÖNCE TELEVİZYONA ÇIKMIŞ

Polisin her yerde aradığı Salih Abdeslam, katliamdan saatler önce Sky News kanalında yayınlanan bir Paris haberi için çekilen görüntülerde, kameranın önünden gülerek geçiyor. 

Haber Ara