Dolar

32,5737

Euro

34,9499

Altın

2.445,59

Bist

9.716,77

Pakistan-Hindistan ilişkileri

Pakistan-Hindistan ilişkileri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 14:42:22

Pakistan-Hindistan ilişkileri
Pakistan-Hindistan sınırının Keşmir bölgesinde Hint sınır askerlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybeden Pakistanlı sivil sayısı 4'e yükseldi.

Pakistan Ordu Sözcülüğü'nden daha önce yapılan açıklamada, sınır hattındaki kısa süreli çatışmalarda bir kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

İkinci bir açıklama yapan ordu sözcülüğü, Hint askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden sivil sayısının biri kadın olmak üzere 4'e yükseldiğini bildirdi.

Açıklamada, can kayıplarından 3'ünün Keşmir Vadisi'nin Sialkot bölgesindeki Malana ve Salehpur adlı sınır köylerinde yaşandığı belirtilirken, 5 kişinin de aynı bölgede yaralandığı kaydedildi.

Diğer bir kişinin ise Rawlakot bölgesinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Pakistan makamları tarafından dün de Hindistan'a ait olduğu iddia edilen insansız hava aracının düşürüldüğü bildirilmişti.

Pakistan Ordu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, sınır hattındaki Bhimber bölgesinde Hindistan'a ait olduğu iddia edilen insansız hava aracının düşürüldüğü ifade edilmiş, "İstihbari amaçlı insansız hava aracının havadan fotoğraf çekimi için kullanıldığı anlaşılmıştır" denilmişti.

Bu gelişme üzerine Hindistan'ın İslamabad Büyükelçisi'nin Pakistan Dışişleri'ne çağrılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Ufa kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi münasebetiyle bir araya gelen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi görüşmesi olumlu geçmiş ve iki ülkenin güvenlik bürokrasinin önce Yeni Delhi'de ardından da İslamabad'da bir araya gelmesi planlanmıştı.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı kontrolü altındaki Cammu Keşmir'de saldırı düzenlemeleri için militanlara silah sağlamakla suçluyor. Ayrılıkçıların 1989'dan bu yana devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.

Keşmir bölgesinin bir kısmı da halen Çin'in kontrolü altında bulunuyor.

Haber Ara