Dolar

32,5560

Euro

34,9632

Altın

2.458,54

Bist

9.881,12

'Pakistan’a sırtını dönen Riyad, Hindistan’a kucak açtı'

Suudi Arabistan ile Pakistan arasındaki gerilim sürerken, Prens Selman yönetimindeki Riyad, tarihinde ilk defa yüksek rütbeli bir Hint komutanı ağırlıyacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-07 09:47:03

'Pakistan’a sırtını dönen Riyad, Hindistan’a kucak açtı'

Suudi Arabistan ile Pakistan arasında ‘Keşmir krizi' yüzünden çıkan gerginlik sürerken, Riyad yönetimi Hindistan'a kucak açtı.

İngiliz Middle East Eye web sitesi, Hindistan Ordusu Genelkurmay Başkanı General Manoj Mukund Naravane'nin bu hafta sonunda Suudi Arabistan'a yapacağı 2 günlük ziyareti "tarihi" olarak nitelendirdi; çünkü hiçbir yüksek rütbeli Hintli askeri yetkilinin Yeni Delhi ile Riyad arasındaki ilişkilerin kurallarını güçlendirmek amacıyla Krallığı ziyaret etmemiş olması…

EZXSuUHWoAArjEp

Hindistan Ordusu Genelkurmay Başkanı General Manoj Mukund Naravane...

Hintli komutanın ziyareti, Prens Selman yönetimindeki Riyad'ın İslamabad'ın Keşmir krizine ve Hindistan'ın Müslümanlara yönelik ihlallerine karşı daha sert duruşlar alma taleplerine yanıt vermeyi reddetmesinin ardından geldi.

Middle East Eye web sitesi, Hintli komutanının ziyaretinin Suudi Arabistan ile her zaman geleneksel bir müttefik olan Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin en düşük seviyelere gerilemesi ile aynı zamana denk gelmesini “dikkat çekici” olarak yorumladı.

Hindistan Genelkumay Başkanı Naravane'nin 12 Aralık Pazar günü yapması planlana ve 4 gün sürmesi beklenen ziyareti Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) kapsayacak. Naravene'nin ziyareti, Hindistan'daki bir ordu komutanının Suudi Krallığına yaptığı ilk ziyaret olacak.

Hintli komutan Naravani, BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye gitmeden önce Suudi Arabistan başkenti Riyad'daki meslektaşlarıyla buluşacak ve Suudi Ulusal Savunma Koleji önünde bir konuşma yapacak.

Yeni Delhi'deki Gözlemci Araştırma Vakfı'nda araştırmacı olan Kabeer Taneja ise, Naravani'nin ziyaretinin Pakistan'ın Suudi Arabistan'la olan anlaşmazlığının Hindistan'a Suudi Arabistan ile ilişkilerini iyileştirme fırsatı sağladığınıa inanıyor.

Hintli araştırmacı Taneja, bu ziyaretin Hindistan'ın bölgedeki yeni ekonomik gerçeklere ve jeopolitik dönüşümlere adaptasyonunun bir işareti olduğuna işaret ederek, Pakistan'ın Malezya ve Türkiye'ye katılarak Hindistan'ın Körfez'deki ilişkilerini daha güçlü seviyelere taşımasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Ayrıca Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, Riyad ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırma planlarının, onu büyük Hindistan pazarına doğru ittiğini belirtti.

Hindistan Ordusu Genelkurmay Başkanı Naravane'nin, Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyaret, Pakistan Genelkurmay Başkanı General Qamar Javed Bajwa'nın, İslamabad'ın Keşmir'in statüsünü tartışmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) acil bir oturum çağrısında bulunmadığı için Riyad'ı eleştirmesinin ardından Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesinden sonra geldi.

Middle East Eye web sitesi, Javid Bajwa'nın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşme talebinin reddedildiğini ve bunun yerine küçük kardeşi ve Savunma Bakan Yardımcısı Halid bin Selman ile görüştüğünü söyledi.

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında Keşmir krizi yüzünden yaşanan gerilim, iki ülkenin tarihinde muhtemelen eşi görülmemiş bir düzeye ulaştı.

Öte yandan Hint web sitesi ‘livemint'de Hindistan Ordusu Genelkurmay Başkanı Naravane'nin ziyareti ile ilgili çıkan bir haberde ise şöyle denildi:
“Hindistan ile Körfez ülkeleri arasındaki bağlardaki artış, Suudi Arabistan ile BAE ve Pakistan arasındaki bağların soğumasının ortasında geliyor. Pakistan'ın Yemen'deki Suudi ve Emirlik (BAE) birliklerine katılmaları için asker göndermeyi reddetmesi üzerine dostluk bağları yıprandı. Pakistan'ın Türkiye ve Malezya ile büyüyen bağları, BAE ve Suudi Arabistan ile ilişkilerdeki düşüşle aynı zamana denk geldi. Ağustos ayında Pakistan'ın eski bakanı Shah Mehmood Qureshi, Suudi Arabistan'ın Keşmir'de bir İslam Konferansı Örgütü toplantısı düzenlememesinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.”

Kaynak: Arabicpost, livemint

 

Haber Ara