Dolar

32,5800

Euro

34,9933

Altın

2.452,38

Bist

9.716,77

Özkes'ten CHP'ye ağır suçlamalar

7 Haziran seçimlerinden sonra CHP’den istifa eden emekli müftü İhsan Özkes, eski partisine ağır suçlamalar yöneltti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 08:40:18

Özkes'ten CHP'ye ağır suçlamalar

CHP'nin sıradışı bir ismiydi İhsan Özkes. Öncelikle müftüydü. Bu, CHP için yeterince aykırı bir durumdu. Özkes, doğru bildiklerini dile getirmek konusunda açık sözlüydü. Garip olan ise, CHP tabanının ve teşkilatların onu bu haliyle benimseyip sevmiş olması. Nitekim Özkes, CHP kurultayında delegeden en çok teveccüh gören isimlerden birisi oldu. Fakat ne olduysa oldu ve CHP'nin bu başarılı ismi, seçimden kısa bir süre sonra partisinden istifa etti. Üstelik erken seçimin geleceğini bile bile. Yeni bir seçime doğru ilerlediğimiz şu günlerde Yeni Şafak'tan Nil Gülsüm sorularını bağımsız milletvekili İhsan Özkes'e yöneltti. İhsan Özkes'in cevapları, kendi tabiriyle söylemek gerekirse CHP'yi sallayacak gibi görünüyor.

7 Haziran seçimi öncesinde sizi rahatsız eden durum genel olarak neydi?

7 Haziran seçimleri öncesinde CHP'nin tek başına iktidar olma umudu yoktu. Bir proje uygulanmaya başlandı. Dış ve iç odaklar şöyle bir şey kurguladılar; HDP'yi yüksek bir şekilde barajı aştırırsanız AK Parti tek başına iktidar olamaz, Türkiye yeni bir sürece girer. Tabii bunu açık seçik ifade etmiyorlar ama ben oralarda bulunduğum için böyle bir yola tevessül edildiğini gördüm.

CHP BAŞ AKTÖR OLDU

HDP'nin barajı aşması için CHP dolaylı destek mi verdi yani?

Dolaylı değil. CHP bu projede tabiri caizse baş aktör denilebilecek bir pozisyon aldı. Ben HDP neden yüzde 13 aldı demiyorum. Ama bir ana muhalefet partisi tutup da kendisinin iktidara ortak olmasını HDP marifetiyle arkadan dolanarak yapmak istiyorsa, siz de bir Anadolu çocuğuysanız, milli ve manevi değerleriniz yüksek orandaysa bunu kabul edemezsiniz. Ederseniz zaten yuh olsun. Böyle bir projenin uygulanması beni çok rahatsız etmiştir. 1 Kasım seçimlerinde bu tavır ve proje belki biraz daha usturuplu şekilde de olsa aynı şekilde devam edecek. Bunu buraya not edebilirsiniz! Belki daha gizli kapaklı yapacaklar ama etkisi daha fazla yaşanacaktır.

İSTEKLİ GÖRÜNDÜLER

Koalisyon görüşmeleri esnasında CHP'nin yaklaşımı sizce nasıldı?

Ben seçimden 42 gün sonra istifa ettim, o sürecin içindeydim. Parti Meclisi'nde bu konu tartışıldı ve AKP ile koalisyona sıcak bakılmadı. Ne taban ne de teşkilat bunu istemedi. Ancak şu kurgulandı; koalisyon istenmiyor görüntüsü verilmeyecekti. Çünkü erken seçime gidilecekti. Bu sebeple CHP koalisyon istemiyor görüntüsü kesinlikle verilmeyecekti. Aksine çok istekli olduğu görüntüsü verilecekti. Toplumda, bu ülkede koalisyon olabilir algısı yaratılacak, böylelikle CHP'nin erken seçimde kıyıdan köşeden bir iktidar ortağı olması ihtimali sağlanarak bir gedik açılacak. CHP'nin koalisyon görüşmeleri esnasında uyguladığı proje buydu.

CHP'nin yaptığı görüşmeler, bu kadar istekli görünmesi göstermelik miydi?

CHP'nin tiyatrosu buydu. Bu senaryoyu milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri, partinin üst kademesindekiler biliyordu.

KOALİSYON İSTESE 14 MADDE İLE ÇIKAR MI?

CHP o görüşmeleri yaparken aslında istemiyor muydu?

İstiyor olsa 14 madde ile çıkar mı! Mesela restorasyon dediler, bu “Sen 13 yıllık iktidarını inkar et, yanlış yaptığını kabul et ve benimle koalisyon kur" demektir. Bunu da dünyada hiçbir siyasi parti kabul etmez. Bu teklifi kabul etmek AKP'nin kendini inkar ve intihar etmesi olurdu. AK Parti bu teklifi kabul edip bir anlamda intihar ederek bir koalisyon teklif etseydi bile CHP yeni maddeler öne sürecekti. Ve sanki 258 milletvekilini CHP almış 131 milletvekili de AKP'nin varmış gibi davranacaklardı.

Bu akıl kimin aklı peki?

Ben bunları hayali anlatmıyorum. Bunlar konuşuldu tartışıldı, ortak mutabakata varıldı. Düne kadar karşı oldukları AKP ile koalisyon kurmalarının parçalanma durumunun ortaya çıkartacağını, tabanı kaybedeceklerini konuştular.

Tıpatıp uyuşmam kendimi inkâr olur

Öteden beri CHP'de siyaset yapmanın zorluğundan sık bahsedilir. Sizce de öyle mi?

(Gülerek) Eski tabirle el-hak doğrudur. Tecrübeyle de sabittir. CHP'de siyaset yapmakta müzmin CHP'liler açısından sorun yok. Dışarıdan CHP'ye gelenler açısından durum zor. Belki CHP kimyasıyla büyümüş olanlar ortamdan zevk bile alır. Anadolu kültürü, İslam kültürü dediğimiz manevi değerlerle bezenmiş bir kişi açısından CHP'de siyaset yapmak gerçekten çok zordur. Bu zorluğu sadece ben yaşamış değilim. Bir çok kişi bana 'Hocam ben bunların arasında sıkılıyorum, siz ne yapıyorsunuz' demiştir.

RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara