Dolar

32,5683

Euro

34,9661

Altın

2.448,27

Bist

9.716,77

Önceden planlanmış... Vize krizinde Kolomb şifresi!

ABD’nin vize başvurularını dondurma kararının 3 günlük tatil olan Kolomb Günü’ne denk gelmesi, krizin önceden yapıldığını gösterdi. Türk kaynaklar, “Rahatsızlık dile getiriliyordu, ancak vize iması yoktu” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-10 09:20:09

Önceden planlanmış... Vize krizinde Kolomb şifresi!

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli Türk vatandaşı Metin Topuz'un FETÖ davasında casusluk iddiasıyla tutuklanmasından 4 gün sonra ABD'nin Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya alma kararına Ankara'nın da misilleme ile karşılık vermesi ile zaten gergin seyreden ilişkiler daha da gerildi. Kriz, karar sonrası vize almaya kalkan çok sayıda insanı etkileyecekken, kararın Kolomb Günü tatiline denk gelmesi dikkat çekti.

KOLOMB GÜNÜ TATİLİ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin vize açıklaması ülkede federal bayram olarak kutlanan Kolomb Günü nedeniyle devam eden 3 günlük tatile denk geldi.

ABD'DEKİ TÜM RESMİ KURULUŞLAR KAPALI

ABD'deki tüm resmi kuruluşların kapalı olduğu bir sırada duyurulan bu kararın hazırlığının önceden yapıldığı değerlendiriliyor.

BU SEBEPLE BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELMEDİ

Tatili bahane eden ABD Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliğin duyurusunun ötesinde bir açıklama yapmadı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre İsminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer ‘Amerikan misyonlarında çalışan yerel personele ilişkin trendin devamının ciddi sonuçları olacağını Türk tarafıyla paylaşmıştık' demekle yetindi.

Haberde Türk tarafından “Evet rahatsızlık dile getiriliyordu, ancak vize rejiminin değişeceğine dair bir ima yoktu” açıklamalarının yapıldığı iddia edildi.

İLK İŞARETİ VERMİŞTİ

Habere göre Türkiye'deki görev süresini tamamlayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in geçen cuma günü Türk gazetecilerle görüşmesinde kullandığı keskin ifadeler de aslında Washington yönetiminin sertleşeceğine yönelik önemli bir işaretti.

Haber Ara