Dolar

32,5852

Euro

34,8056

Altın

2.513,11

Bist

9.693,46

Okyanusların ''sessizlik yılı'

Dünyanın dört bir yanındaki okyanus bilimcileri, koronavirüsün oluşturduğu 'eşsiz sessizlik anını' inceliyorlar.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 13:47:21

Okyanusların ''sessizlik yılı'

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD - 19 virüsü nedeniyle dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. 

Bilim insanları okyanuslardaki sessizliği araştırmaya başladı ve bu araştırmaya 'Sessiz Okyanus Yılı' ismini verdiler.

St Andrews Üniversitesi'nden Prof Peter Tyack  “Okyanusların sessizleşmesi”isimli makalesinde "Pandemi, imkansız olacak bir boyutta küresel hareketi yavaşlattı." sözlerine yer verdi.

Bilim adamları, kısıtlama öncesinde, sırasında ve sonrasında okyanusun sesini dinlemeyi planlıyor. Araştırma için okyanuslarda 200 nokta belirlendi.

Okyanusların çevresinde ve içerisindeki mikrofonların ne için kullanıldığını Prof Tyack; 'Mikrofonlar gürültülerdeki değişiklikleri adım adım kaydetmek, kısıtlamalar deniz yaşamını nasıl etkilediğini ölçmek için bizlere fayda sağlıyor.' ifadelerine yer vererek açıkladı.

Tyack açıklamasına; 'Tıpkı insanların farkedilecek seviyede şehirlerde daha az hareket etmesiyle birlikte gürültülerin yerini kuş cıvıltısına bıraktığını hissettik. Vahşi hayvanlar daha sık bir şekilde insanlarla karşılaşır hale geldi.' şeklinde devam etti.

Amaç, yalnızca salgının okyanusun ses ortamını nasıl değiştirdiğini ölçmek değil, aynı zamanda on yıllardır artan okyanus gürültüsünün deniz yaşamını nasıl etkilediğini tespit etmek.

New Hampshire Üniversitesi'nden okyanus akustiği uzmanı Prof Jennifer Miksis-Olds "Sadece okyanusun sesini dinleyerek öğrenebileceğimiz çok şey var. Çalışmalarımızın sonucunda küresel bir okyanus ses manzarası haritası çıkarmayı hedefliyoruz. Kanıtlar, onlarca yıldır, insan kaynaklı gürültünün, doğal deniz sesiyle kademeli olarak dengesizleştiğini inşa ediyor." dedi.

Haber Ara