Pentagon'dan bugün yapılan basın açıklamasına göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, satışlar için zorunlu kongre inceleme sürecini atlatmak üzere acil bir muafiyet kararı verdi.
Birleşik Arap Emirlikleri için ABD Dışişleri Bakanlığı, 2,1 milyar dolar değerinde 10 adet FS-LIDS insansız hava aracı önleme sistemi, 240 adet Coyote sırt çantası tipi insansız hava aracı önleme sistemi, ilgili sensörler ve mühimmatın alımını onayladı.
Birleşik Arap Emirlikleri'ne planlanan bir diğer satış ise THAAD uzun menzilli ayrım radarı, Sentinel A-4 uplinker'ları ve THAAD taktik operasyonları ile fırlatma ve kontrol sistemlerini içeriyor.
Pentagon'un açıklamasına göre, Abu Dabi'ye yapılacak üçüncü bir satış ise 644 milyon dolar değerinde F-16 mühimmatı ve yükseltmelerini kapsıyor; bunlar arasında GBU-39/B küçük çaplı bombalar ve Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) güdüm sistemleri, 400 adet AIM-120C AMRAAM havadan havaya füze ve sekiz güdüm bölümü yer alıyor.
Kuveyt, Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, 8 milyar dolarlık Alt Kademe Hava ve Füze Savunma Sensörü (LTAMDS) radarları ve bunlara eşlik eden bir dizi elektronik ekipman alacak. Ürdün ise F-16, C-130 ve F-5 uçakları için 70,5 milyon dolarlık bakım, lojistik ve mühimmat desteği alacak.
Planlanan satışlar, İran'ın Körfez'deki ABD yanlısı birçok ülkedeki hassas erken uyarı ve füze savunma radar sensörlerini hedef aldığı bir dönemde gerçekleşiyor. İran ayrıca sivil merkezlere ve son 48 saatte giderek artan bir şekilde petrol ve doğalgaz altyapısına insansız hava araçları ve füzelerle defalarca saldırdı.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth Perşembe günü, İran'ın "pervasız" karşı saldırı modelinin bu ülkelerin bazılarını "tam olarak bizim yörüngemize" getirdiğini söyleyerek, Körfez ülkelerini Washington'ın savaş çabalarına verdikleri destekten dolayı överken özellikle BAE, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ı örnek gösterdi.
ABD'nin en yüksek rütbeli generali, Genelkurmay Başkanı General Dan Caine ise, ABD ordusunun Körfez ülkeleriyle "ihtiyaç duydukları savunma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için" çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Washington Post ‘un haberine göre hızlandırılmış silah satış onayları, Trump yönetiminin Kongre'den 200 milyar dolarlık devasa bir ek finansman paketi talep etmeye hazırlandığı bir dönemde geldi. Pentagon, savaş sırasında tüketilen hassas mühimmat stoklarını yenilemeyi amaçlıyor.
Al-Monitor
Yorum Yap