Dolar

32,5615

Euro

34,9389

Altın

2.446,37

Bist

9.716,77

Netanyahu: Washington ilhak planını uygulamak için yeşil ışık yakmadı

İşgal Devleti İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerine İsrail egemenliğini dayatması için henüz yeşil ışık yakmadığını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-08 12:23:21

Netanyahu: Washington ilhak planını uygulamak için yeşil ışık yakmadı

ABD ile İsrail arasında, 'Filistin çatlağı' yaşanıyor. İşgal Devleti İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerine İsrail egemenliğini dayatması için henüz yeşil ışık yakmadığını açıkladı.

“ABD İLE GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR”

Başbakan Netanyahu, dün yerleşim başkanlarıyla yaptığı bir toplantıda, Amerikalılarla, izole yerleşimleri çevreleyen eklenmesi gereken arazi miktarı hakkında görüş farklılıkları olduğunu açıkladı.

İsrail Başbakanı, İsrail'in şu anda olduğu gibi güvenlik kontrolünü ve hareket özgürlüğünü koruyacağını vurgulayarak, yerleşim yerlerinin başkanlarını haritalama sürecine dahil etmek istediğini de sözlerine ekledi.

Buna karşılık, Başbakan Vekili ve Savunma Bakanı Benny Gantz, "Kabil Lavan" partisinin liderleriyle yapılan kapalı bir toplantıda, Amerikan tarafıyla ve ilhak planıyla ilgili belirtilmeyen diğer taraflarla "dengeli" olma ihtiyacını vurgulayarak bir diyalog süreci olduğunu kabul etti.

Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ise, partiye, konuyla ilgili karar vermeden önce müzakere masasına konmasını beklemesi gerektiğini düşünerek, plana hiç bağlı olmadığını açıkça belirtti.

FRANSA İLHAK PLANININ UYGULANMASINA KARŞI

Fransa ise, İsrail'in ilhak planını uygulamaya karar vermesi durumunda Kudüs'ün statüsü ve Filistin Otoritesinin egemenliği konularında geleneksel konumunu değiştirmeyi ima etti.

Fransa'nın İsrail Büyükelçisi Eric Danon, iki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail'in planı uygulamaya karar vermesi durumunda karmaşık bir döneme tanıklık edeceğini, ancak Elysee Sarayı'nın İsrail'e dostluğa dayalı bir diyalog oluşturmaya ve yeni çözümler öne sürmeye çalışacağını vurguladı.

Danone, Paris'te, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili temel konulardaki Fransız konumunu değiştirme baskısının artmasına dikkat çekerken, Fransa'nın politikasına ilişkin her değişikliğin hayati çıkarlarına göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından alınacağını da sözlerine ekledi.

 

Haber Ara