Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Müslüman tutuklu açlık grevine son verdi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı olarak mahkum edilen Kırımlı Müslüman Ruslan Zeytullayev, 3 haftadan fazla devam eden açlık grevine son verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-25 19:17:22

Müslüman tutuklu açlık grevine son verdi

Rusya tarafından işgal edilen #Kırım'da Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı olarak mahkûm edilen Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev, 3 haftadan fazla devam eden açlık grevine son verdi.

Rusya'da yasa dışı olarak #15yıl hapse #mahkûm edilen Kırımlı siyasi tutuklu #Ruslan #Zeytullayev'in Rusya'nın #Başkurdistan Cumhuriyeti'ne sevk edilmesinden önce açlık grevine son verdiği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve 11 Ağustos tarihinde Ruslan Zeytullayev'i Rostov-Na-Donu şehrindeki tutukevinde ziyaret eden eşi Meryem Zeytullayeva, Zeytullayev'in açlık grevine son verdiğini bildirdi. 20 gündür açlık grevi sürdürmesi sonucunda Zeytullayev'in hayli güçsüz kaldığı belirtildi. Buna rağmen Rusya yönetimi Ruslan Zeytullayev'in yasal taleplerini görmezden gelerek hiçbirini yerine getirmedi.

Ayrıca Meryem Zeytullayeva, Ruslan Zeytullayev'in #Rusya vatandaşlığından vazgeçme dilekçesi verdiğini ve #Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na kendisini unutmama çağrısı yaptığını da paylaştı.

Bilindiği gibi Rusya Yüksek Mahkemesi, işgal edilen Kırım'da tutuklanmasının ardından yasadışı olarak Rusya'da yargılanan ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev'in temyiz dilekçesini 27 Aralık tarihinde yapacağı duruşmada inceleyecek.

Rusya'da “#HizbutTahrir Davası” kapsamında yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev ile birlikte 2015 yılının Ocak ayında gözaltına alındı ve Rusya Ceza Kanunu'nun 205. fıkrasının 5. maddesini (Rus yasalarına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir teşkilatın faaliyetlerini düzenlemek ve bu örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlanıyorlar. Ruslan Zeytullayev “Hizb-ut Tahrir'in” organizatörü olmakla suçlanırken diğer Müslümanlar bu hareketin üyeleri olmakla itham edildiler.

Rusya'nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi'nin 7 Eylül 2016 tarihinde, Rusya tarafından işgal edilen Akyar'da (Sivastopol) Hizb-ut Tahrir Davası kapsamında gözaltına alınmasının ardından 2 yıldır tutuklu bulunan ve Rusya'da yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev olmak üzere 4 Kırımlı Müslüman hakkında hüküm verdiği bildirilmişti. Rus mahkemesi tarafından, “Hizb-ut Tahrir hücresi” kurmakla suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev'e 7 yıl hapis cezası, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev'e ise beşer yıl hapis cezası verildi.

Ardından Rus işgali altında bulunan Kırım'daki sözde savcı, hakkında 7 yıl hapis cezası kararı çıkarılan Ruslan Zeytullayev ile ilgili mahkeme kararını temyiz etti. Sözde #savcı, hakimlerin Zeytullayev hakkında oldukça hafif karar verdiğini, kendisinin talep ettiğinden daha kısa süreli bir ceza verdiklerini ileri sürdü.

Rusya Yüksek Mahkemesi, 27 Aralık tarihinde düzenlediği duruşmada, #Sivastopol'de “Hizb-ut Tahrir'e üyelikle” suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev hakkında çıkarılan 7 yıl hapis cezasını iptal ederek davayı, yeniden bakılması için Rusya'nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan #Kuzey #Kafkasya Askeri Mahkemesi'ne geri gönderdi.

Davayı tekrar inceleyen Rusya'nın Rostov-Na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, Nisan ayında Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev hakkında 12 yıl hapis cezası kararını çıkardı.

27 Temmuz tarihinde ise Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi, siyasi tutuklu Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev hakkında 15 yıl hapis cezası ve cezasını çektikten sonra bir yıl süreyle özgürlüğü kısıtlama kararı çıkardı.

Ruslan Zeytullayev, Yüksek Mahkemede yapılan duruşma sırasında yeniden açlık grevi ilan etti. Zeytullayev, Rostov tutukevinde Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Valeriya Lutkovskaya ve Ukrayna Başkonsolosluk temsilcisi, insan hakları savunucuları ve gazeteciler ile görüşmesine izin verilmesini, kendisinin Ukrayna vatandaşı olarak Ukrayna'ya iade edilmesini ve Kırımlı Müslümanlara karşı etnik ve dini nedenlerle yapılan baskıların durdurulmasını talep etti.

Ruslan Zeytullayev Başkurdistan'a Sevk Edildi

27 Temmuz'da Rusya Yüksek Mahkemesi, siyasi tutuklu Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev hakkındaki hapis cezasını 12 yıldan 15 yıla çıkarmıştı.

Rusya'da yasa dışı olarak 15 yıl hapse mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutuklu Ruslan Zeytullayev bugün, 18 Ağustos'ta Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'ne sevk edildi.

Ukrayna'nın Rostov-Na-Donu Konsolosluğu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İşgal edilen Kırım'da Rusya'nın Kırımlı Müslümanlara karşı uyguladığı baskı çerçevesinde mahkûm edilen siyasi tutuklu Ruslan Zeytullayev ailesinden ve sevdiklerinden daha da uzaklaştı. Ukrayna vatandaşı Zeytullayev, Başkurdistan Cumhuriyeti'ndeki hapishaneye sevk edildi” denildi.

İşgalci Rusların suçlamalarının aksine Hizb-ut Tahrir, 50'den fazla ülkede çalışmakta olup, hiçbir şiddete bulaşmadığı ve şiddete temelden karşı olduğu resmi makamlar dahil herkesçe bilinmektedir. Buna rağmen Kırımlı Müslümanlar Ruslar tarafından terörle suçlanmakta ve Müslümanların evlerine hukuksuz baskınlar yapılmakta ve Müslümanlar cezaevlerine atılmaktadır.

Ruslan Zeytullayev ve arkadaşlarının suçu neydi ki; evlerine baskınlar yapılıp, hapse mahkum edildiler?! Mesela uyuşturucu ticareti mi yaptılar? Adam mı öldürdüler? Hırsızlık mı yaptılar? Hayır! Hiç biri değil. Bilakis Rus işgalcilere göre onların tek suçu, Müslümanların #Hizb-ut Tahrir saflarında #NübüvvetMinhacı üzere #RaşidiHilafeti ikame ederek #İslami hayatı #yeniden başlatmak için çalışmalarıdır!!

Haber Ara