Dolar

32,5721

Euro

34,9915

Altın

2.459,90

Bist

9.891,16

Mursi'nin ölümü için bağımsız soruşturma çağrısı

Mısır'ın seçimle iş başına gelmiş, darbeyle görevinden uzaklaştırılmış ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda şehit olması sonrasında İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 'bağımsız soruşturma' çağrısı yaptı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-18 09:21:04

Mursi'nin ölümü için bağımsız soruşturma çağrısı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Muhammed Mursi'nin altı yıllık yargılanma sürecinde kasten yetersiz beslenme ve bakıma maruz bırakıldığını ve bu kötü muamele sebebiyle Mısır makamlarının soruşturulması gerektiği açıklamasında bulundu.

HRW, internet sitesinden yayınladığı açıklamada konuya ilişkin bir sonraki oturumu 24 Haziran'da başlayacak olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin de soruşturma yürütmesi gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Sarah Leah Whitson, "Mursi'nin ölümü, yıllarca devletin kötü muamelesi, uzun süreli hapis cezası, yetersiz tıbbi bakım, aile ziyaretlerinden yoksun bırakma ve avukatlara erişimin ardından geldi. Mısır hükümeti, en azından mahkumların asgari standartlarını karşılamayarak Mursi'ye yönelik ağır ihlallerde bulundu" dedi.

MURSİ MAHKEME SALONUNDA VEFAT ETTİ

Mısır'da askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan 67 yaşındaki Mursi, "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı mahkeme salonunda vefat etmişti.
Muhammed Mursi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından 2012'de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu.

Mursi, 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.

Mısır devlet televizyonunda, "Muhammed Mursi'nin iyi huylu bir tümörü bulunduğu, sürekli tıbbi gözetim altında olduğu ve ölümünün kalp krizinden kaynaklandığı" iddia edilmişti.

Mısır Başsavcılığı daha önce yaptığı açıklamada, Mursi'nin hastaneye getirildiğinde vefat etmiş olduğunu bildirmişti.

GÖZALTINDA KRİZLER GEÇİRMİŞTİ

Mursi'nin gözaltında diyabetik komalar geçirdiği belirtildi. Ayrıca mahkeme yemeklerinden de kaçındığı, konserve yiyecekler tercih ettiği biliniyordu. Bunun en önemli sebebiyse zehirlenme ihtimaliydi.

Altı yıl boyunca defalarca mahkemeye çıkan Mursi'nin kötü hapishane koşulları, engellenen tıbbi ihtiyacı bilinmesine rağmen hiçbir hakim soruşturma başlatmadı.

Ailesiyle ve avukatıyla görüşmeleri engellenen Mursi'nin "tam izolasyon" yaşadığı, avluya çıkış saatlerinde dahi diğer mahkumların yanına çıkarılmadığı ifade edildi.

 

Haber Ara