Dolar

32,5778

Euro

34,9968

Altın

2.460,88

Bist

9.892,01

Mevlâna dostları Konya’ya akın ediyor! On binler sevgi ve hoşgörü şehrinde buluşuyor

Büyük mutasavvıf, alim Mevlâna Celaleddin’i Rumi’nin ölümünün 746. yıldönümü dolayısıyla Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine bu yıl da büyük ilgi gösteriliyor. ‘Vefa Vakti’ temasıyla düzenlenen törenlere dünyanın dört bir yanından on binlerce tasavvufsever iştirak ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-12 15:18:24

Mevlâna dostları Konya’ya akın ediyor! On binler sevgi ve hoşgörü şehrinde buluşuyor

Örnek hayatı, ibretlik sözleriyle tüm dünyanın takdirini toplayan tasavvuf ehli Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin (Hazreti Mevlâna) vefatının 746. sene-i devriyesi vesilesiyle Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri gerçekleştiriliyor. 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan törenler Şeb-i Arus olarak da adlandırılıyor.

 

Ölüm sevgiliyle kavuşmaktır

Şeb-i Arus kelimesi düğün gecesi anlamına geliyor. Ölüm gününü Cenab-ı Hakk'a (C.C.) kavuşmak olarak tanımlayan Hazreti Mevlâna'ya göre vefat, kulun Allah'a (C.C.) dönüşüdür. “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” sözüyle hafızalara kazınan büyük mütefekkir ve tasavvuf ehli için ölüm dünya esaretinden kurtulmak, özgürleşmektir. “Bizim ölümümüz her ne kadar sana matem olursa da aslında Hakk'la buluşma vakti olduğu için bizim en neşeli, en mutlu zamanımızdır. Çünkü bu dünya bizim zindanımızdır. Zindanın harap oluşu, yıkılışı, zindandakileri sevindirir. Yani bizim bedenimiz, ruhumuz için bir zindan kesilmiştir. Ölüm bedeni yıkınca, toprağa düşürünce ruh zindandan kurtulacak; Hakk'a kavuşacaktır” diyen Hazreti Mevlâna'yı anmak ve anlamak için on binlerce tasavvuf sever Konya'ya akın ediyor.

Dünyanın pek çok ülkesinden, Türkiye'nin 81 ilinden ‘erenler' şehrine gelenler; açılan sergileri, verilen sohbetleri ve yapılan panelleri dikkatle takip ediyor. Sema ayinleri damga vuruyor

Bu yıl 82'ncisi düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine sema ayinleri damga vuruyor. Akıllara ve gönüllere hitap eden ayinler önemli iletiler veriyor. Kâinatın yaradılışına vurgu yapan sema, kulun Allah'a (C.C.) aşkla bağlanmasına ve kâmil mümin olmaya çalışmasına işaret ediyor.

Sema ayinleri Mevlevi dervişlerince icra ediliyor. Dervişlerin ayinleri gibi kıyafetleri de sembolik anlamlar ihtiva ediyor. Başlarında bulunan sikke nefsin mezar taşını, bedenlerini kuşatan beyaz tennure kefeni, siyah hırka ise kabri ifade ediyor.

Dervişler, ayinler esnasında hırkalarını çıkararak hakikate doğuyor; kollarını çapraz bağlayarak bir rakamını simgeliyor. Böylece Allah'ın (C.C.) birliğini tasdik ediyor. Sağdan sola dönerek de bütün yaratılmışları sevgi ve aşkla kucakladığını dile getiriyor. Tefekkür imkânı sunuyor

Sema ayinleri, bireylerin kendilerini arayıp bulmalarına ve yeniden yorumlamalarına imkân tanıyor. Ayinler tefekkür ve teşekkür etmeyi de mümkün kılıyor. Dervişlerin uyumlu adımları ve dönüşleri derin fikir deryasına dalış yapmaya, yoğun duygu seline kapılmaya kapı açıyor. Bu adımlar ve dönüşler kâinatı yaradan Hay ile Kayyum Allah'a (C.C.) koşulsuz şartsız bağlanma arzusu uyandırıyor. 

Mevlâna Kültür Merkezi'nde devam eden sema ayinleri büyük rağbet görüyor. Kadınlar, erkekler, çocuklar, gençler, yaşlılar ayinleri seyretmek için birbirleriyle yarışıyor. Musiki dinletileri ilgi odağı

Sema ayinleri gibi tekke musikisi dinletileri de ilgi odağı konumunda. İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi'nde (İRFA) gerçekleşen dinletilerde ağırlıklı Hazreti Mevlâna'nın eserleri seslendiriliyor. Üflemeli (ney) ve vurmalı (kudüm, rebap, halile, def) çalgılarla yakarışlarda bulunuluyor. Musiki eserlere kulak verenler, Allah'ı (C.C.) anmaya, yâd etmeye yöneliyorlar.

Tarihi, kültürü ve yemekleriyle ön plânda

Anadolu Selçuklu Devleti'ne 2 asır başkentlik yapan gönül diyarı Konya pek çok alim yetiştirdi. Bahaeddin Veled ve Mevlâna Celaleddin-i Rumi başta olmak üzere Kadı Burhaneddin, Kadı Sıraceddin, Sadreddin Konevi, Şahabeddin Sühreverdi gibi bilginler; Muhyiddin Arabî gibi mutasavvıflar verdikleri eserlerle şehri bir kültür merkezi haline getirdiler. Köklü kütürü ve tarihiyle bilinen Konya, bilim alanında da iddialı. Bu minvalde 2014 Nisan ayından Bilim Merkezi hizmete açıldı. Önemli toplantılara ve sergilere ev sahipliği yapan merkezi ziyaret edenlerin sayısı 1.5 milyonu buldu. Hazreti Mevlâna'nın yanı sıra Nasreddin Hoca ve Şems-i Tebrizi gibi değerleriyle de dikkat çeken Konya'nın mutfağı da zengin. Coşku üst seviyede

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KurumKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta'nın açılışına katıldığı törenler coşkulu geçiyor. Fotoğraf, hat, resim sergileri ve tiyatro oyunlarıyla renkleniyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'ya gelen herkesi Hazreti Mevlâna'nın konuğu olarak gördüklerini ve iyi bir şekilde ağırladıklarını belirtti.

1576138079-005e5f

‘Vefa'yla randevu vakti

Şeb-i Arus törenlerinde bu yıl vefa konusunun işlendiğini aktaran Altay, şöyle konuştu: “Bizler de Konyalılar olarak yolu Kur'an-ı Kerim olan Hazreti Mevlâna'ya olan vefamızı onu tüm dünyaya doğru anlatarak gösteriyoruz. Rengine, dinine, diline bakmaksızın herkesi dergâhına davet eden Hazreti Mevlâna'ya layık bir misafirperverliği şehir olarak hep birlikte gösteriyoruz. Ve bütün Mevlâna dostlarını 17 Aralık'a kadar Konya'mıza davet ediyoruz. Şeb-i Arus haftasında sema izlemeye gelemeyen dostlarımızı da her cumartesi Mevlâna Kültür Merkezi'nde saat 19.00'da düzenlediğimiz sema programlarına bekliyoruz.” Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ile üniversitelerin de katkı sunduğu Şeb-i Arus programı dolayısıyla Mevlâna Müzesi'ni ziyaret eden edene. “Gel, gel, ne olursan ol yine gel” felsefesinin kuşattığı müzenin dervişan ve türbe kapıları konuklarını kucaklıyor. Öbür taraftan Osmanlı döneminin meşhur hattatlarının eserlerinin sergilendiği Tilavet Odası hayranlık uyandırıyor. Dergâhların açık olduğu dönemde Kur'an-ı Kerim okunan oda ruhları ferahlatıyor. Her yer tarih kokuyor

Hazreti Mevlâna'nın merkadi ve Horasan erlerinin sandukaları da yüreklere dokunuyor, duygu yoğunluğunu artırıyor. Semahane, mescid, dua penceresi, türbeler, derviş hücreleri, şadırvan, selsebil ile mutfak da Mevlâna'nın ve yakınlarının yaşamlarını net bir şekilde gözler önüne seriyor. Mevlâna Müzesine gelenler Sakal-ı Şerif'i görebiliyor; hünerli ellerden çıkan Kur'an-ı Kerim örneklerini fotoğraflayabiliyor; Mesnevi'yi inceleyebiliyor. Derviş odaları ile türbeleri dolaşanlar Mevlâna'nın ve yakınlarının giyim kuşamları, yaşam şekillerini hakkında fikir edinebiliyor.

1576138210-919706 Mevlevihaneler merak uyandırıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ile İnsan ve İrfan Vakfı tarafından inşa edilen İRFA'da ayrıca sema talimi, tekke musikisi meşki, enstrüman imalatı eğitimleri veriliyor. Önemli panellere ve seminerlere sahne olan merkez Panoramik Konya Müzesi'yle (Konya Panorama) de öne çıkıyor. Yerli ve yabancı turistlerle dolu müzede Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin hayatının ve 1200'lü yılların Konya'sının canlandırıldığı alan ile 25 mevlevihanenin maketi var. Bu mevlevihanelerden Afyon, Antalya, İzmir, Edirne, Yenikapı, Üsküdar ve Filibe merak celbediyor. Mekânı süsleyen Anadolu Selçuklu Devleti'ne ait yapıtlar büyük beğeni topluyor. Yetkin hattatların, nakkaşların, müzehhiplerin ürünleri de tam not alıyor.

15 şehirde tanıtım yapıldı

1576138304-e186dd

Konya Büyükşehir Belediyesi, 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin ülke genelinde duyurulması için 15 şehirde tanıtım faaliyeti yürüttü. Törenlerin tanıtımı için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Kayseri, Edirne, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Afyon ve Rize'de yoğun olarak kullanılan meydanlar tercih edildi. Ek YHT seferi konuldu

Şeb-i Arus törenleri dolayısıyla 17 Aralık'ta saat 16.45'te Ankara'dan Konya'ya, saat 23.59'da ise Konya'dan Ankara'ya ilave Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferi konuldu.

1576138124-792a3d

Etkinliklerde yok yok

-7 Aralık'ta ‘Vefa Vakti' Yürüyüşü, Nevbe Merasimi, Gülbang Duası ve tekke pilavı ikramıyla başlayan Şeb-i Arus törenlerine Hazreti Mevlâna'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru da iştirak ediyor. Bayru, çocuklara ve gençlere 746 sene evvel sevgilisine kavuşan büyük mutasavvıfı, alimi tanıtıyor.

-Panellerde ya da sempozyumlarda bir araya gelen ilahiyatçılar, edebiyatçılar, tarihçiler ile araştırmacılar ise Hazreti Mevlâna'nın dini, sanatsal ve kültürel hayata katkılarından söz ediyor.

-Mesnevi Dersleri kapsamında ahlâk, hikmet, tasavvuf ağırlıklı öykülerden; Kur'an-ı Kerim'de geçen kıssalardan alıntı yapılıyor. Dinleyicilere Türkçe ve İngilizce olarak, “İyiliği, erdemi, vefayı elden bırakmayın” tavsiyesinde bulunuluyor.

-Mevlâna Müzesi'nin hemen karşısında yer alan Türbe Önü Buluşmaları dahilinde de sohbet programları yapılıyor. Dini, kültürel ve sosyal konular ele alınıyor. Gençlerce muhabbet ediliyor, yeni görüş ve anlayışların tohumları ekiliyor.

-17 Aralık'a kadar devam edecek; bin 338 etkinliğe yer verilecek Şeb-i Arus törenlerinde Ömer Tuğrul İnançer, Tolga Özenç Özençel ile Ahmet Özhan gibi ünlü isimler görüşlerini ve eserlerini paylaşıyor. İşte gezilecek yerler

Tarihi yaşam alanlarından Çatalhöyük'le ünlü Konya'da Tarihi Bedesten, Alaaddin Tepesi, Konya Panorama, Konya Bilim Merkezi, Ecdat Bahçesi, Tropikal Kelebek Bahçesi, Tarihi Sille Köyü, Kilistra Antik Kenti, Meram Bağları görülmesi gereken yerlerden. Selçuklu ve Osmanlı zamanından kalma camiler, medreseler de öyle.

Haber Ara