Dolar

32,5775

Euro

34,9004

Altın

2.436,60

Bist

9.645,02

Merkel'in karnesi belli gözler yeni başkanda!

Almanya Başbakanı Merkel, dönem başkanlığını Portekiz liderine bıraktı. Akdeniz sorunu, Kovid salgını ve Brexit çıkmazıyla karşı karşıya kalınan sorunlar bölgeyi yakından etkiledi. Şimdi gözler Türkiye ile temkinli ilişkilerin Portekiz dönem başkanlığında nasıl şekil kazanacağında

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-03 00:01:11

Merkel'in karnesi belli gözler yeni başkanda!

 Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı resmi olarak 1 Ocak'ta Almanya'dan Portekiz'e geçti. Yeni Dönem başkanı Antonio Costa oldu.

Almanya, Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığı görevini tamamladı. Görevi Portekiz devralacak. Merkel'in önemli gelişmelere kapı araladığı 6 aylık süreçte Türkiye de gündemde yerini korudu.

Almanya'da istenen hedeflere ulaşılamadğı eleştirilerine maruz kalan Başbakan Merkel'e diğer ülke başkentlerinden övgü de yok değil. Merkel öncelikle bölgede dinamo ülke konumunda olmayı sürdürdü. Brexit sürecinde ve pandemi dönemindeki gelişmeler ülkeyi etkilese de bunun yıkıcı boyutta olmadığı da bir gerçek.Gelecek dönemin önemli gündem maddelerinden birisi yine Türkiye ve Doğu Akdeniz krizi olacak gibi.

Türkiye'ye yaptırımların akıbeti belli değil

Türkiye'ye "yaptırım" konusunu, ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın göreve geldiği tarih sonrasına erteleyen AB liderleri, konuyu, AB-Türkiye ilişkilerini daha geniş kapsamlı ele alacak biçimde tartışmak üzere mart ayında gerçekleştirilmesi planlanan zirveye ötelemiş durumdalar.

Fransa ile Türkiye arasında kalmak

Almanya ile Türkiye arasındaki ihtilaflı konulardan birisi de Fransa'nın Ege ve Akdeniz'deki gelişmelere bağlı olarak Türkiye'ye karşı sert önlemler alınması yönündeki çağrılarına Berlin'in nasıl bir tutum alacağı beklentisi. Almanya burada mesafeli bir tutum takınıyor ama bu da ayrı bir belirsizlik olarak addedilmekte. Merkel'in, gerilimi düşürmek için arabuluculuk rolü üstlenmesinin, Fransa ve Yunanistan'da Almanya karşıtlığına yol açtığı ve Başbakanın AB yerine stratejik nedenlerle Türkiye'yi kollamayı tercih ettiği kaydedilirken bu durum Ankara tarafından da yakından takip ediliyor

Hayal kırıklığı mı?

Alman Başbakan Angela Merkel, dönem başkanlığı devrederken yaptığı değerlendirmede, arabuluculuk çabalarının şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlanmasından hayal kırıklığına uğradığını söylemiş, “Türkiye'ye yöneltilen diyalog teklifleri düşündüğüm ölçüde benimsenmedi. Güney Akdeniz'deki faaliyetler hala sürmekte, bunun sıkıntısını özellikle Kıbrıs çekiyor” yorumunda bulunmuştu

Erdoğan ile diyalog eksik olmadı

Ancak geride kalan yılın son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkel'le konuşması ve Türkiye-AB ilişkilerine yönelik sergilediği yapıcı katkı ve gayretleri için teşekkür etmesi, Alman başbakanının tavrının Ankara tarafından nasıl değerlendirildiği açısından önemli mesajlar içermekteydi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'de en sık görüştüğü isim Almanya Başbakanı Merkel oldu. İki lider 15 kez telefonda, 6 kez de video konferans görüşmesinde biraraya geldi.

Medyatik övgüler

Alman medyası ve politikacılarının eleştirdiği Merkel'e, başta Fransız medyası olmak üzere, Avrupa medyasından övgü yağdı. Fransız medyası, "Fırtınanın ortasında Avrupa gemisini ayakta tutmayı başaran" Almanya ve Başbakan Angela Merkel'in AB tarihine geçecek önemli başarılar sergilediğini dile getirdi.

Sol eğilimli Liberation gazetesi, "Almanya'da dördüncü ve son dönemini bitirmek üzere olan Merkel; Helmut Kohl ve Konrad Adenauer gibi büyük Alman politikacılarla beraber, adını Avrupa tarihine yazdırdı... Merkel, Avrupa'nın genel çıkarını, yalnızca ülkesinden önce değil, bazen ülkesine rağmen ön plana koydu. Performansı çok etkileyici" dedi.

 

Haber Ara