Dolar

32,5816

Euro

35,0157

Altın

2.461,25

Bist

9.906,49

Marketlerde HES kodu zorunlu mu? İstanbul'da HES kodu nerelerde zorunlu?

İstanbul'da koronavirüs vaka sayılarında yeninden artış yaşanması yeni tedbirlerin hayata geçirilmesine neden oldu. İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi İstanbul'da bazı alanlara girişte HES kodu zorunluluğu getirdi. Peki İstanbul'da HES kodu nerelerde zorunlu? İstanbul'da marketlerde HES kodu zorunlu mu? Marketlere girişte HES kodu mu istenecek? HES kodu zorunluluğu ne zamandan itibaren başlayacak?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-12 09:41:32

Marketlerde HES kodu zorunlu mu? İstanbul'da HES kodu nerelerde zorunlu?

Artan koronairüs vakaları ile birlikte İstanbul yüksek riskli gruptak çok yüksek riskli gruba çıktı. İstanbul'un risk rengi turuncudan kırmızıya döndü. Vaka sayılarında artış yaşanan İsranbul'da yeni önlemler alınmaya başlandı. İstanbul'da Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında toplanan İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi İstanbul'da bazı mekanlara girişte HES kodunu zorunlu yaptı. eki İstanbul'da HES kodu nerelerde zorunlu? İstanbul'da marketlerde HES kodu zorunlu mu? Marketlere girişte HES kodu mu istenecek? HES kodu zorunluluğu ne zamandan itibaren başlayacak? 

MARKETLERDE HES KODU ZORUNLU MU?

İstanbul'da hes kodu zorunluluğu İstanbulluların en sık gittiği yerlerde ve kalabalığın en yoğun olduğu yerlerde uygylanacak. İşte İstanbu'da HES kodu zorunluluğunun olduğu yerler;

  • Tüm kamu kurum ve kuruluşları
  • Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm resmi/özel okul ve kurumlara girişlerde
  • Kahvehaneler
  • Çay ocakları, Kıraathaneler
  • İnternet kafeler
  • Berber ve kuaförler
  • Hamamlar
  • Masaj salonu
  • Düğün salonları
  • Tiyatrola
  • Spor salonları

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında HES kodu zorunluluğuna ilişkin aldığı kararın detaylar: İşte İstanbul'da HES kodu istenen yerler? İStanbul'da Hes kodu nerelerde zorunlu? Sorusunun yanıtı;

İSTANBUL'DA HES KODU NERELERDE ZORUNLU?

15 Mart'tan itibaren geçerli olacak yeni kararlar şu şekilde açıklandı:

1- Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının girişlerinde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu olacak.

2- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm resmi/özel okul ve kurumlara girişlerde; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında sağlanan entegrasyon ile oluşturulan ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden ve ayrıca anlık olarak SMS yolu ile risk durumu takibi yapılan öğretmen, öğrenci ve personeller dışında kalan kişiler ve ziyaretçilerin HES kodu kontrolleri yapılacak.

3- Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dâhil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin (kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300'ü geçmemek üzere) girişlerinde HES kodu kontrolleri yapılacak.

4- Kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonu, dernek lokali, lunapark, tematik parklar, berber, kuaför, güzellik salonu güzellik merkezleri, hamam, sauna ve masaj salonu, kaplıca, nikâh salonu, düğün salonu, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezlerinin girişlerinde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunlu olacak.

5- Kaymakamlar ve ilgili kurumlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195' inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler yapılacak.

VAKALAR ARTARSA YENİDEN KAPANMA OLUR MU?

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın vaka sayıları artarsa yeniden kapanma olur mu sorusuna yanıt verdi. Kalın açıklamasında şunları söyledi:

"Kademeli normalleşme dediğimiz süreç, eğer komple gevşemeye ve tedbirleri önemsememeye dönüşürse, vaka sayıları ve ölüm sayıları artarsa tekrar kapanmak zorunda kalırız. Yeniden kapanma ihtimali hep var. Mutasyon ihtimali de var, vaka sayısının artma ihtimali de var, yeni bir dalga ihtimali de. Bu kararı almak da çok kolay değil. Vatandaş, esnaf, lokantacılar çok daraldı. Tedbirlerimizi alıyoruz. Aşımızı oluyoruz, mesafeye dikkat ediyoruz. Bir yandan da hayat devam ediyor. Bu dengeyi korumak zorundayız. Bu dengeyi ihmal edersek, vaka sayıları 40-50 binlere yükseldiğinde vatandaşımız bize gelip, "Biz hasta olmak istemiyoruz" diyecekler. Kapatın diyecekler. Devletin aldığı tedbirler vatandaş uyduğu zaman anlamlıdır. O yüzden sürekli uyarı yapıyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu yüzden sürekli vatandaşlarımızı uyarıyor."

Haber Ara