Dolar

32,5800

Euro

34,9933

Altın

2.452,38

Bist

9.716,77

Lübnan'daki Cemaati İslami Genel Sekreteri Eyyubi:

Lübnan'daki Cemaati İslami Genel Sekreteri Eyyubi:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 12:17:37

Lübnan'daki Cemaati İslami Genel Sekreteri Eyyubi:
AHMED YUSUF - Lübnan'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na bağlı Cemaati İslami Genel Sekreteri Azzam el-Eyyubi, Lübnan'da Sünniler dışında tüm din ve mezhep temsilcilerinin uluslararası güçlerle bağlantısı bulunduğunu belirtti.

Lübnan ve bölgedeki gelişmelerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Eyyubi, Lübnan'da Sünni kesimi temsil eden yöneticilerin "zayıf" olduğu görüşünü savunarak Sünnilerin bölgesel desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Eyyubi, "Lübnan'daki tüm din ve mezheplerin bölgesel ve uluslararası güçlerle ilişkileri ve bağlantıları var. Sadece Sünniler için böyle bir durum yok." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın özellikle son 10 yılda Lübnan için bölgedeki en büyük destekçi olduğunu belirten Eyyubi, "Ya Suudi Arabistan'ın Lübnan konusundaki önceliklerinde bir gerileme oldu ya da Riyad, Lübnan'da Sünni arenadaki yöneticilere güven duymuyor." dedi.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar üçgeninde kalınması çağrısı yapan ve bu üçlünün Lübnanlılar için umut, Sünniler için de güçlü bir koalisyon olduğunu dile getiren Eyyubi, "Lübnan'daki Sünni kesim bu koalisyonu, özellikle de Türkiye'yi güçlü bir dayanak olarak görüyor." ifadelerini kullandı.

- "Hizbullah'ın yaptığı mezhepsel bölünmeyi artırmaktır"

Cemaati İslami Genel Sekreteri Eyyubi, Lübnan iç siyasetinde ise Suriye krizinin etkisinin devam ettiğini vurguladı.

Lübnan'da Suriye krizine karışan tek gücün Hizbullah olduğunu ve diğer güçlerin Suriye devrimine doğrudan katılmadığını belirten Eyyubi, "Hizbullah'ın yaptığı, devleti ve Lübnan'daki diğer unsurları zayıflatmak, mezhepsel bölünmeyi artırmaktır." dedi.

Eyyubi, Hizbullah'ın tüm bunları Suriye'den büyük bir yenilgiyle çıkma ihtimaline karşı yaptığı ve Suriye devrimi bittikten sonra hesap vereceği güçlü bir Lübnan devleti istemediği değerlendirmesinde bulundu.

Lübnan'ın şu anda derin bir mezhepsel bölünme yaşadığını ifade eden Eyyubi, tüm grupların kendi kabuğuna çekildiğini ve toplumun birbirine bağlı olmadığını kaydetti.

- Mezhep savaşı endişesi

İran'ın izlediği bölgesel politikaya da dikkati çeken Azzam el-Eyyubi, Tahran yönetiminin projesinin Irak, Lübnan, Körfez ülkeleri, kuzey Afrika, hatta Afrika'nın derinliklerine kadar uzandığını öne sürdü.

Bölgede Sünniler ve Şiiler arasında mezhep savaşı çıkmasından endişe ettiğini dile getiren Eyyubi, Suriye, Irak ve Yemen'de olanların mezhepçiliği körüklediği uyarısında bulundu.

Eyyubi, başında bulunduğu Cemaati İslami hareketindeki gelişmeler hakkında da bilgi verdi.

Genel Sekreterliğe bu yılın ocak ayında getirilen Eyyubi, hareketin yapısal ve kapsamlı bir değişim içinde olduğunu, bunun başında da yönetici kadrosunun geldiğini ifade etti.

Yeni yönetici kadrosunun sadece üyeler için değil, İslami kesimin geneli için de hedefleri olduğunu vurgulayan Eyyubi, "Hareket, diğer unsurlarıyla beraber İslami kesim için ortak bir proje oluşturmak amacıyla örgütsel proje olmaktan çıkıp tüm İslami kesimin projesi olmaya çabalıyor." diye konuştu.

Eyyubi, Lübnan'da Sünni kesimdeki boşluğu doldurmak için diğer yapılarla birlikte olmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Haber Ara