Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ulu Cami'de 'Hızır Aleyhisselam' sırrı

İlk namazı Somuncu Baba'nın kıldırdığı ve ilk imamının Süleyman Çelebi olduğu Bursa Ulu Cami ile ilklere imza atıldı. En büyük gizem ise Hızır aleyhisselamın camiye hangi vakitlerde geldiği.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-11 20:30:33

Ulu Cami'de 'Hızır Aleyhisselam' sırrı

Evliya Çelebi'nin, "Bursa'nın Ayasofya'sıdır. Bütün camilerin ulusudur" ifadesiyle tanımladığı Ulu Cami, Bursa'nın itibarı en yüksek mabedi ve kalbi konumunda.

İlk namazı Somuncu Baba kıldırmış

Bursa Ulu Cami, Orhan Gazi Parkı'nın bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır.Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir. Ulu Cami'nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid'in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır.Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan'ın da olduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır.

Hızır Aleyhisselam camiye ne zaman geliyor?

Camide yer alan “vav” harfi ile ilgili yüzyıllardır anlatılan bir rivayet bile var. Rivayete göre; “Somuncu Baba caminin yapıldığı sıra buraya gelir işçilere hayrına somun dağıtırmış. Somuncu Baba bir gün gene orda ekmek dağıtırken Hızır Aleyhisselam'ın orda olduğu fark etmiş, kolundan tutup “sen Hızırsın anladım” demiş. “Buraya gelip her gün namaz kılacağına dair söz vermezsen buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim” demiş.
Hızır A.S her gün geleceğine dair söz vermiş ama oda bir istekte bulunmuş. “Hangi vakit geleceğim bana kalsın” demiş. Bunun üzerine Hızır A.S Ulu camideki vav harfinin önünde her gün gelip hangi vakit olduğu bilinmez ama orda namaz kılarmış.”

İlk imamı Süleyman Çelebi

Ulu Cami'nin ilk imamı, Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebidir.Caminin bitiş tarihini 802 (1399-1400) yılları olarak göstermekte. İki minaresi olan caminin batıdaki minaresi Yıldırım Beyazid zamanında, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.

Timur istilasında tahrip edildi

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bilgilerine göre; Timur istilasında tahrip edilen cami, bu yıllarda tamir edilmiş, en büyük onarımı ise 1855 depreminden sonra yapılmıştır.Türkiye'deki Ulu Camilerin en büyüğüdür. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin ortasındaki kubbenin üstü açıktır. Son yıllarda bu açıklık camla kaplanmıştır. Duvarları tümüyle düzgün kesme taş ile örülmüştür.

Kabe kapısının örtüsü asılı

İmam odası bitişiği doğu kapısı tarafında yüksekçe bir yere asılan siyah örtü, Kâbe kapısının örtüsüdür. Mısır Seferi'nden sonra halife olan Yavuz Sultan Selim, Kabe'nin örtüsünü İstanbul'dan gönderilen yeni örtü ile değiştirmiştir.

Yavuz Sultan Selim kendi elleriyle örttü

Yavuz, eski örtüyü ise Bursa'ya getirtip Ulu Cami'ye hediye etmiş ve kendi elleri ile taşıyıp asmıştır. Saf altın iplik ile üzerine ayetler işlenmiş olan örtü, yüzyıllar boyu kararmadan kalmıştır, ancak caminin rutubet alması üzerine işlemeleri dökülmüş olduğundan günümüzde ayetler ancak parlak ışık altında görülebilmektedir.Mihrabın sol tarafında mihrabı yapan Mehmet ustanın adı yazılıdır.

Türkler suya düşkün olunca....

Minber, Manisa da Saruhanlı İshak Bey'in 1379 tarihli Ulu Camii minberini yapan Antepli Hacı Mehmet b. Abdülaziz el Dukki'nin eseridir.Cami içinde 13 ayrı yazı karakteri ile 41 ayrı hattat tarafından, duvara yazılmış 87 levha halinde 192 adet yazı mevcuttur.Cami içerisindeki şadırvanın, Osmanlı Devleti'nin ilk yıllarında Türklerin suya olan ilgilerinden kaynaklanarak tasarlandığı tahmin edilmektedir.

Haber Ara