Dolar

34,8728

Euro

36,7570

Altın

3.042,79

Bist

10.142,10

Tarihte bugün: Berlin Duvarı yıkıldı

9 Kasım 1989'da Doğu Alman hükümetinin iki Almanya arasında seyahati serbest bırakması üzerine, binlerce kişi Berlin Duvarı'nı aşarak Batıya geçmeye başladı. 13 Ağustos 1961'de inşa edilen duvarın yıkılmasıyla Soğuk Savaş dönemi sona erdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-09 14:47:30

Tarihte bugün: Berlin Duvarı yıkıldı

Berlin Duvarı, 1961 yılında Doğu Almanya 'da bulunanların Batı Berlin'e kaçmalarını önlemek amacıyla örüldü. Bu beton duvarın uzunluğu 155 kilometreydi. Soğuk Savaş'ın simgesi olarak yıllarca varlığını sürdürdü. Duvarı aşmayı başaran binlerce insan olduğu gibi, 136 kişi Batı'ya kaçmaya çalışırken hayatını kaybetti. Berlin Duvarı 9 Kasım 1989'da yıkıldı. Bu, Doğu Avrupa 'da komünizmin çöküşü ve Soğuk Savaş döneminin sonunun habercisi oldu.

Angela Merkel de duvarın yıkıldığı gece , bariyeri aşan binlerce insanın arasındaydı.

Deutsche Welle'nin haberine göre; Doğu Almanya kökenli olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tarihe karışan Doğu Almanya Cumhuriyeti (DAC) ile ilgili değerlendirmede bulundu. Merkel, DAC'nin bir hukuk devleti olmadığını söyledi. "DAC'de proleteryanın diktatörlüğü ve komünist partinin liderliği esastı" diyen Merkel, buna karşı çıkan kişiler açısından yürürlükteki yasaların yalnızca kağıt üzerinde kaldığını vurguladı.

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Bild gazetesi için kaleme aldığı makalede, duvarın yıkılmasını "Avrupa halklarının bayramı" olarak niteledi. Yazıda, "Berlin Duvarı insanları ve aileleri ayırmakla kalmadı; birbirlerini karşılıklı olarak nükleer savaş kıyametiyle tehdit eden, Avrupa ve dünyadaki kamplaşmanın sembolüydü" ifadelerine yer verildi. Gorbaçov, Almanların Berlin Duvarı'nı yıkarak Soğuk Savay'ın sona ermesine önemli katkı sağladığını savundu.

Haber Ara