Dolar

32,4677

Euro

34,8604

Altın

2.432,36

Bist

9.915,62

Peru'da bulunan 1000 yıllık mumyaların anlamı

Peru'da 1000 yıllık mumyanın yakınında çocuk kurbanlarının kalıntıları da bulundu. İlk keşfin ardından 20 mumya daha bulundu.

6 Ay Önce Güncellendi

2023-11-21 23:04:11

Peru'da bir mumyanın yakınında kurban töreni kurbanı olabilecek 20 kişinin kalıntıları bulundu.

Peru'da bir erkek mumya, 2021 yılında Lima'nın eteklerindeki Cajamarquilla antik kentindeki bir yeraltı mezarında bulunmuştu.
Adam cenin pozisyonunda yatıyordu ve mumyanın dikkat çekici şekilde korunması dünya çapında manşetlere taşındı.

AA-20231121-32986070-32986058-LIMADA_BIN_YILLIK_MUMYALAR_VE_TARIHI_MERDIVEN_KALINTILARI_KESFEDILDI

Peru'nun başkenti Lima'da, arkeologların gerçekleştirdiği kazılarda bin yıl öncesine ait olduğuna inanılan beş mumya ve M.Ö. 3500 yılına kadar uzandığı düşünülen merdiven kalıntıları bulundu. Bu kazılarda, bir yetişkin ve dört çocuğa ait olduğuna inanılan mumyalar gün yüzüne çıkarıldı. Kazı alanı AA muhabiri tarafından havadan görüntüledi.

O zamanlar arkeologlar adamın öldüğünde 18 ila 22 yaşları arasında olduğuna inanıyorlardı, ancak araştırmacılar keşifle ilgili bir açıklamada, yeni araştırmaların adamın mumyalandığı sırada yaklaşık 35 yaşında olduğunu öne sürdüğünü söyledi. Arkeologlar mumyaya "Chabelo" adını verdiler.

Yeni bulunan kalıntılar arasında cenaze demetlerine sarılmış sekiz çocuğun yanı sıra 12 yetişkinin iskeletleri de yer alıyor.
Araştırmacılar, çocukların bazılarında kırık gibi şiddet belirtileri bulunduğunu ve bazı çocukların cenaze ritüelinin bir parçası olarak kurban edilmiş olmasının mümkün olduğunu söyledi.

eaCGYs9u3u2Ardp2xHYy6K-1200-80

San Ulusal Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Pieter Van Dalen Luna, "And toplumlarının bir dizi cenaze töreni uygulamaları, ritüelleri olduğunu ve dünya görüşlerine göre, dünyayı bizimkinden tamamen farklı bir şekilde görme biçimlerine sahip olduklarını biliyoruz." dedi.

mumya-2

Bölgede kazı yapan ekibe liderlik eden Marcos ise şunları söyledi: "Ölüm kavramı onlar için çok önemliydi; paralel bir dünyaydı, ölülerin meskeniydi."

Ekip , insanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için kalıntılar üzerinde DNA analizi ve radyokarbon tarihleme yapmayı planlıyor.
Yaklaşık 1000 yıl önce, bu adamın yaşadığı dönemde Cajamarquilla şehrinde dört piramit vardı. O dönem Peru'nun kıyı ve dağlık bölgelerinde yaşayan insanlar arasında ticaret için önemli bir yerdi.

mumya

Ancak arkeologlar açıklamada, sitenin yalnızca %1'inin kazıldığını söyledi.

Arkeologlar Peru'da o döneme ait bir yazı sistemine dair hiçbir iz bulamadılar, bu nedenle bilim adamları yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamak için büyük ölçüde arkeolojik kalıntılara güvenmek zorundalar. Van Dalen Luna, yayınlandığı tarihte yorum talebine yanıt vermedi.

Live Science'da yayınlandı.

 

Haber Ara