Dolar

32,2679

Euro

35,0740

Altın

2.453,37

Bist

10.165,54

Gürcistan'da ortalık karıştı

Gürcistan'da, 'yabancı etkinin şeffaflığı' konulu yasa tasarısı karşıtı gösteride, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında arbede çıktı.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-29 07:37:55

Gürcistan'da ortalık karıştı

Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından parlamentoya sunulan "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısına karşı protestolar sürüyor.

Tiflis'te gece saatlerinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen gösteride, Cumhuriyet Meydanı'ndan parlamento binasına doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. Göstericiler, Gürcistan ve Avrupa Birliği bayraklarıyla birlikte yasa tasarısını protesto eden pankartlar taşıdı.

Protestocular, yasa tasarısının ülkenin AB ile entegrasyon sürecini olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Avrupa'ya evet, Rus yasasına hayır" sloganları attılar.

Polisin, göstericilerin parlamento binası önünde düzenlenecek olan hükümet etkinliğine müdahalesine izin vermeyerek biber gazı kullanmasıyla arbede yaşandı. Güvenlik güçleri, parlamento binasının girişlerini kapatırken, göstericilerin insan zinciri oluşturmasına müsaade etmedi.

Gürcü Hayali Partisi'nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, yasa tasarısının amacının ülke içindeki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının şeffaflığını artırmak olduğunu belirtti. Mdinaradze, yasa tasarısının içeriğinin geçmiş yıllarda sunulanla aynı olduğunu ancak "yabancı etki ajanı" ifadesinin yerine "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" ifadesinin kullanılacağını açıkladı.

Geçmişteki benzer bir yasa tasarısı nedeniyle yaşanan gösterilerin ardından Gürcü Hayali Partisi, önceki tasarıyı geri çekmişti. Bu yeni girişim ise benzer şekilde tepkilere neden olmuş gibi görünüyor.

Haber Ara