Dolar

32,2835

Euro

34,9627

Altın

2.449,56

Bist

10.173,42

Değeri tam 1,1 milyar dolar! 2,5 milyon tonluk doğal gaz için kritik temas

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü bildirdi. Bakan Bayraktar, görüşmelerin tamamlanması halinde anlaşmanın 10 yıl sürebileceğini söyledi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-29 06:50:46

Değeri tam 1,1 milyar dolar! 2,5 milyon tonluk doğal gaz için kritik temas

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artırmak için çeşitli adımlar attığını vurguladı. Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının neredeyse tamamını ithal ettiğini belirten Bayraktar, yeni bir tedarik portföyü oluşturarak tek bir tedarikçiye bağımlı kalmamayı hedeflediklerini açıkladı.

Exxon ile uzun vadeli bir anlaşma için görüştüklerini ifade eden Bayraktar, bu anlaşma kapsamında Türkiye'nin yılda 2,5 milyon ton LNG sağlayabileceğini belirtti. Görüşmelerin tamamlanması halinde anlaşmanın 10 yıl sürebileceğini aktardı.

Türkiye'nin tedarik güvenliğini sağlamak için farklı kaynaklardan gaz alımı seçeneklerini değerlendirdiklerini belirten Bayraktar, Rusya, Azerbaycan, İran ve LNG seçeneklerini değerlendireceklerini kaydetti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun yapımında Rusya ile işbirliği yaptığını hatırlattı ve Karadeniz'de benzer bir nükleer projeye Rusya'nın yanı sıra Güney Kore'nin de ciddi ilgisi olduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye'nin Karadeniz'de doğal gaz, Güneydoğu'da ise petrol çıkarıp işlediğini ve bu yıl sonunda Karadeniz'de doğal gazın yanı sıra petrol aramayı planladıklarını ifade etti. Yürütülen projelerin "oyunun kurallarını değiştirecek potansiyele sahip" olduğunu da vurguladı.

Haber Ara