Dolar

32,1352

Euro

34,9394

Altın

2.433,69

Bist

10.656,96

İspanya'da bulunan ilk Shakespeare eseri

Yüzyıllar boyunca İspanya'daki bir ilahiyat okulunun arşivlerinde saklı duran, Shakespeare’in metin uzmanlarınca en eski kopya olabileceğine inanılan Shakespeare’in eseri ortaya çıktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 22:09:29

İspanya'da bulunan ilk Shakespeare eseri

İspanya'da bulunan ilk Shakespeare eseri

Yüzyıllar boyunca İspanya'daki bir ilahiyat okulunun arşivlerinde saklı duran, Shakespeare'in metin uzmanlarınca en eski kopya olabileceğine inanılan Shakespeare'in eseri ortaya çıktı.

1634'te yayınlanan "The Two Noble Kinsmen"(İki Soylu Akraba), Shakespeare'in Jacobean oyun yazarı John Fletcher ile birlikte yazdığı aşk, düşmanlık ve delilik üzerine yazılmış bir trajikomedi olarak biliniyor.

Barselona Üniversitesi'nde İngilizce çalışmalarında öğretim görevlisi olan John Stone, Katolik Kilisesi'nin yasadışı ilan edilmesinden sonra kuzeybatıdaki Salamanca kasabasında kurulan bir ilahiyat okulu olan Royal Scots College'da keşfettiği eser hakkında, "oyunun 1635 ile 1640 yılları arasında İskoçya'dan İspanya'ya ulaşması muhtemel" dedi.

İspanya'da nadir İngilizce eser koleksiyonları arasında 17. ve 18. Yüzyıllara ait oyunlar özel kabul ediliyor. Tüm kitaplar, özellikle İngiltere gibi Protestan nüfusa sahip ülke insanları, İspanyol Engizisyonu tarafından sınırda incelemeye tabi tutulmuştu.

Shakespeare'in trajik-komedi üzerine eseri, 1630'dan 1635'e kadar basılmış, muhtemelen bir gezgin tarafından getirildiği düşünülüyor. İspanyol Engizisyonu'nun eline düştükten sonra kaçmayı başaran sekiz İngilizce oyununun tek cildinin bir parçası kabul ediliyor.

Stone AFP'ye verdiği demeçte, "Politik ekonomi ile ilgili bölümden geçiyordum ve son rafta, diğer her şeyden oldukça iyi bir şekilde bağlı duran bir kitap gördüm."

The_Two_Noble_Kinsmen_by_John_Fletcher_William_Shakespeare_1634

İspanya'da Shakespeare üzerine tezini yazmış biri olduğundan eserin önemini bilen Kanadalı araştırmacı, "Bunu gördüğüm anda Shakespeare'in İspanya'daki en eski kopyası olduğunu anladım. Sorun, İspanya'ya ulaşan ilk Shakespeare metni olup olmadığı idi" ifadesini kullandı.

“Engizisyon burnu”

Şimdiye kadar, İspanya'da Shakespeare'in bilinen en eski eseri, muhtemelen 1640'ların sonlarında veya 1650'lerin başında rastlanan, Valladolid'deki Cizvit İngiliz Koleji'nde bulunan oyunların bir derlemesiydi.

1920'lerde, Washington DC'de Folger Shakespeare Kütüphanesi'ni kuran zengin bir Amerikalı sanayici olan Henry Clay Folger'e satıldı.

“İki Soylu Akraba”nın ülkeye ne zaman geldiğine dair ipuçları, Royal Scots College rektörü olan politik olarak hırslı bir İskoç Cizviti Hugh Semple tarafından yazılan notlarında mevcuttu.

Stone, İspanyol oyun yazarı Lope de Vega ile arkadaş olan ve İngilizce kitaplar getirmesiyle tanınan bu "yüksek çevreye sahip kişi" hakkında, "El yazısı bize bunun Semple'ın hayatta olduğunu ve 1650'lerin başında öldüğünü söylüyor” diyor.

1630'ların ortalarında, "kitabı ithal etmek için büyük fırsata sahip olsaydı" İngiliz ve İspanyol hükümdarlarıyla uluslararası bağlarının "çok aktif" olduğunu söyleyen Stone, kitabın Londra merkezli bir İskoç aristokrat tarafından getirilmiş olabileceğini öne sürdü.

Kraliyet İskoç Koleji, o zamanlar Madrit'in merkezinde, “Engizisyon burnu”nun hemen altında yer almasına rağmen, Kutsal Ofis tarafından "Seçme İngilizce kitapların karışımının" fark edildiğine dair hiçbir işaret yoktu.

Stone, tiyatro oyununun genellikle Cizvit öğretisinin bir parçası olarak kullanıldığını söyledi.

Kaynak: AFP

Haber Ara