Dolar

32,4007

Euro

34,8109

Altın

2.434,83

Bist

9.915,62

İlber Ortaylı'dan dikkat çeken 'Rusça' uyarısı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı 'Asya'da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı'nda dikkat çeken uyarılarda bulundu.

6 Ay Önce Güncellendi

2023-11-21 09:09:53

Orta Asya'da Rusça ile Türkçenin birlikte yaşamasını Amerikan kültür emperyalizmine karşı bir 'direniş' olarak nitelendiren Ortaylı, "İngilizce dayatmasına" dikkat çekti.

İlber Ortaylı, İstanbul'da düzenlenen Çalıştay'da, Kazakistan'da konuşulan Rusça'nın güzelliği ve Türkçe'ye olan ilgi örneği üzerinden Orta Asya ülkesinin İngilizce dayatmasına direndiğini ve direnmesi gerektiğini vurguladı. Bu bariyerler çöker ise FETÖ ve benzeri unsurlar vasıtasıyla tüm Orta Asya'nın İngilizceyi benimseyeceğini belirtti.

'AMERİKANİZME DİRENİŞ' ve TÜRKÇE

Kazakistan'da “tiyatro gibi Rusça duyuyorsun” diyen tarihçi Ortaylı, Kazak Parlamentosu'nda kullanılan Rusçanın “Duma'daki mebuslardan daha iyi olduğunu” belirtti.

Fakat aynı zamanda ülkede hem çok kültürlülüğe hem de Türkçeye “meyil” olduğunu kaydeden Ortaylı, bu “çok lisanlı duruşun Amerikanizme ve Amerikan İngilizcesine karşı ciddi bir direniş olduğunu” ifade etti.

Çok dilli olmanın bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Ortaylı, mevcut durumun ortadan kaldırılmasının diğer Orta Asya ülkelerini de büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakacağı konusunda uyardı.

FETÖ VASITASIYLA AMERİKAN KÜLTÜR EMPERYALİZMİ

Ortaylı, böyle bir durumun ortaya çıkması hâlinde Orta Asya ülkelerinin, İngilizceyi baskın dil hâline getirme vazifesini üstlenecek FETÖ ve benzeri unsurlarla dolacağını şu uyarısıyla dile getirdi:

“Bu Rusçayı oradan bir kaldıralım mesela muVaffak olabilelim böyle bir şeye, anında orası FETÖCÜ gibi adamların istilası altında öğrenilen İngilizce ile dolar. Bütün Orta Asya İngilizce konuşur ve İngilizce yazar.”

Aydınlık

Haber Ara