Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Fransa kaç devrimden geçti

Az ya da çok eğitimli bir kişiye Fransa'da kaç devrim olduğunu sorarsanız, kural olarak Büyük Fransız Devrimi'ni ve muhtemelen Paris Komünü'nü hatırlarlar. Aslında, üç Fransız devrimi vardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-05 09:39:32

Fransa kaç devrimden geçti

Az ya da çok eğitimli bir kişiye Fransa'da kaç devrim olduğunu sorarsanız, kural olarak Büyük Fransız Devrimi'ni ve muhtemelen Paris Komünü'nü hatırlarlar. Aslında, üç Fransız devrimi vardı. Bütün soru, bunların nasıl sayılacağıdır. Batılı tarihçiler kendi hesaplarını tutarlar.

devrim1

Devrim, şiddetli önlemlerin kullanıldığı ve geniş halk kitlelerinin dahil olduğu radikal, şiddetli bir rejim değişikliği olarak anlaşılırsa, Fransa tarihinin üç tarihi vardır:
• 1789.
• 1830.
• 1848.

devrim4 Üç Fransız devrimi

18. yüzyılın Büyük Fransız Devrimi, mutlak monarşiyi ortadan kaldırarak, Kral XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette'in kafalarını kesti ve Eylül 1792'de ilk Fransız cumhuriyetini ilan etti.

louis xv1
Devrim, 14 Temmuz 1789'da Bastille'in ele geçirilmesiyle başladı. Tamamlanma tarihi, 1799'da 18 Brumaire (9 Kasım) darbesi olarak kabul edilir. Devrim on yıl sadece kan dökmekle kalmadı, aynı zamanda çekici slogan olan "Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik" ile İnsan ve Vatandaş Hakları Bildirgesi'nin doğmasına neden oldu.

1830 Temmuz Devrimi, "Üç Görkemli Gün" (Trois Glorieuses) olarak adlandırılır. Bourbons Evi, 27 Temmuz'dan 29 Temmuz'a kadar, genç şubesi Orleans Evi lehine sadece üç gün içinde devrildi .

İkinci devrim, Fransız sanatçı Eugene Delacroix'in "Halkın Önündeki Özgürlük" (La Liberté guidant le peuple) veya "Barikatlarda Özgürlük" adlı ünlü tablosunda, Marianne imajında Fransız Cumhuriyeti'nin sembolünü tasvir ederek somutlaştırılmıştır. Victor Hugo'nun romanı Les Miserables, hem gerçek hayattan hem de bu sanat eserinden ilham almış olabilir.

Bazen Şubat Devrimi olarak adlandırılan 1848 Devrimi, Kral Louis-Philip I'in tahttan çekilmesi ve İkinci Cumhuriyet'in ilanıyla işaretlendi. 24 Şubat'ta gerçekleşen bu devrim, sayısız Avrupa devriminin zemininde gerçekleşti.

Napolyon Bonapart'ın yeğeni Louis-Napolyon Bonaparte, Haziran 1848'de cumhurbaşkanı seçilen, İmparator Napolyon III'ü taçlandırarak Cumhuriyeti bitirdi.

h1474i1 Daha fazla devrim var

Bunun gibi olaylar, cumhuriyetin yerini tekrar monarşiye bıraktığında, bazı tarihçileri "devrim" kavramının daha karmaşık tanımlarına başvurmaya zorlar.

Oxford Üniversitesi'nde modern tarih profesörü Robert Gildea, "Bir halk hareketi yeterli, egemen sınıfta bir bölünme, olayları zorlayan, devrime koşan ve lider bir rol üstlenen - aksi takdirde sadece bir isyan olur ve devlette bir kriz" diyor. “Bütün bu unsurlar mevcutsa, rejim değişikliğine yol açacak ve o zaman bir devrimden söz etmek mümkün olacak."

1852'de İkinci Cumhuriyet, resmi olarak İkinci İmparatorluk olarak yeniden adlandırıldı. Tarihçiler bu darbeyi devrim olarak adlandırmaktan kaçınıyor; çünkü kitlesel şiddet yoktu. Fransa-Prusya Savaşı'ndaki yenilgi nedeniyle İkinci İmparatorluğun çöküşü bir tür devrimle aynı zamana denk geldi. Ancak, Üçüncü Cumhuriyetin ilanı değildi. Paris komünü

Marksistler tarafından tarihteki proletarya diktatörlüğünün ilk örneği olarak ilan edilen Paris Komünü'nün varlığının 72 günü (18 Mart - 28 Mayıs 1871), gerçekten de devrim sürecinde gerçekleşti. Paris Komünü en acımasızca bastırıldı. Yine de Batılı tarihçiler, başarısız olduğu gerekçesiyle onu bir devrim olarak tanımayı reddediyorlar.

Ekran Resmi 2021-03-05 09.44.41 Cezayir Savaşı

Dördüncü Cumhuriyet hükümeti, Kuzey Afrika'daki bölgeleri kendi kolonisi olarak değil, Fransa'nın ayrılmaz bir parçası olarak görüyordu.

1 Kasım 1954'ten 19 Mart 1962'ye kadar olan olaylar, Cezayirlilerin ezici çoğunluğu ülkelerinin Fransızlar tarafından köleleştirildiğinden emin olmasaydı, Fransız Devrimi olarak adlandırılabilirdi. Bu nedenle, resmi tarih yazımında bu olaylara "Cezayir'in Kurtuluş Savaşı" adı verildi.

Kaynak: Pravda

Haber Ara