Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Durkheim temelinde felsefe ve sosyoloji aktarımı

Felsefe ve sosyoloji denildiğinde akla ilk gelen isim Durkheim olur. Peki Durkheim'i bu boyuta taşıyan hangi görüşleri idi. İşte Durkheim ile ilgili merak edilenler...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-09 13:21:13

Durkheim temelinde felsefe ve sosyoloji aktarımı

5 Nisan 1858 tarihinde Epinal-Loren'de doğan Emile Durkheim felsefe alanında önemli kişilerden. Felsefe öğretmenliği yaptı. 1885 de Almanya'da bulundu Fransa'ya dönüşte yayımladığı makaleler ilgi topladı.

1887 yılında Bordeaux Üniversitesi'nde ders vermeye başladı ve  1902 yılında Sorbonne Edebiyat Fakültesi'nde çalışmalarını sürdürdü. 1906 da Buisson'un ölümü üzerine Sorbonne Eğitimbilim Profesörlüğüne getirildi.

Durkheim toplumbilimi kendi olgularını kendi ön dayanaklarıyla işleyen bir bilim durumuna dönüştürmüştür.

Auguste Comte'un fiziği, Herbert Spencer'in biyolojiyi örnek alıp inceledikleri toplumsal olaylar ona göre yalnız kendi türünden olaylarla açıklanabilir, “toplumsal olay” bireye bağlı ve bireyle başlayıp biten bir süreç değildir.
Din sosyolojisi ile ciddi olarak ilgilenen Durkheim'in eserlerinin bir kısmı Türkçeye çevrildi.

Auguste Comte'un takipçisi aynı zamanda.  Toplumu, Tanrı yerine koymuştur. Burada kasıt inançlı bir kimse davranışlarda bulunurken Tanrı'sını nasıl gözetirse ‘birey'inde davranışlarda bulunurken toplumu aynı şekilde gözettiğidir.

Durkheim sosyolojiyi sistemleştiren ve ona asıl unsurlarını ekleyen en önemli isimlerin başında yer alıyor. Durkheim, toplum yaşamını doğal dünyayı inceleyen bilim adamları ile aynı nesnellikte incelememiz gerektiğini savunur. Sosyolojiye bilimsel bir disiplin kazandırması ve sosyolojinin konusunun ne olması konusunda yapmış olduğu çalışmalar onu sosyolojinin kurucuları arasında en önemli yere oturtmuştur.

15 Kasım 1917'de Paris'te öldü.

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara