Dolar

35,4856

Euro

36,4774

Altın

3.091,70

Bist

9.977,94

Bir Osmanlı Padişahı, büyük kıtlık sırasında İrlanda'ya nasıl yardım etti?

19. yüzyılın ortalarında 1 milyon insanın ölümüne yol açan büyük kıtlık, İrlanda tarihindeki en yıkıcı olaylardan biriydi. İrlandalılara ilk yardım Batılı ülkelerden değil, Osmanlı Halifesi Sultan I. Abdülmecid’den gelmişti.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-19 10:24:36

Bir Osmanlı Padişahı, büyük kıtlık sırasında İrlanda'ya nasıl yardım etti?

Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda'da 1845 ile 1852 yılları arasında, meydana gelen 'patates yanıklığı' hastalığı, adanın patates mahsulünü vurdu.

Patates, İrlanda'da temel bir gıda maddesiydi. İyi hasat yapılmaması, kitlesel açlığa, hastalığa ve yaklaşık bir milyon insanın ölümüne yol açtı.

Bu krizde beklenmedik yardım kaynaklarından biri de Osmanlı Halifeliği idi. Sultan I. Abdülmecid, İrlanda halkının acısını hafifletmek için elinden geleni yaptı.

Sultan Abdülmecid, 1847'de İrlanda'ya şahsen 10.000 £ yardım teklif ettiğinde sadece 23 yaşındaydı, ancak halifeliği yaklaşık on yıldır yönetiyordu.

O zamanlar, hem kendi tebaasının hem de dünyanın dört bir yanındaki diğerlerinin hayranlığını kazandı. Ama bu kez cömertliğini azaltmak zorunda kalacaktı.

İngiliz diplomatlar, herhangi birinin yalnızca 2.000 £ bağışta bulunan Kraliçe Victoria'dan daha fazlasını teklif etmesinin saldırgan olacağını söyledi.

Bu miktarın yarısını bağışlaması önerildi, bu yüzden 1.000 sterlin verdi.

Padişahın bağışı İngiltere ve İrlanda'da da halk tarafından takdirle karşılandı.

Dini içerikli bir İngiliz dergisinde, “Hayırsever Bir Sultan” başlıklı bir makale yayınlandı.

Derginin yazarı, “İlk kez, çok sayıda İslami nüfusu temsil eden bir Müslüman hükümdar, bir Hıristiyan ulusa kendiliğinden sıcak bir sempati gösteriyor. Ortak bir insanlığın tüm güler yüzlü hayır işlerinde bu tür sempatiler geliştirilsin ve bundan böyle hilalin ve çarmıhın takipçileri arasında sürdürülsün!” dedi.

Basın ayrıca İstanbul'daki (Konstantinopolis) İngiliz diplomatları Kraliçe Victoria'yı utandırmamak için ilk 10.000 sterlinlik bağışı reddetmekle suçladı.

Bu arada, Sultan I. Abdülmecid yardım etmenin başka yollarını bulmuştu.

Bugün İrlanda'nın liman kenti Drogheda'nın arması İslam'ın simgesi olan hilal ve yıldıza sahiptir.

Kasabadaki yerel gelenek, bu sembollerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun Mayıs 1847'de şehre gıda yüklü beş gemiyi gizlice göndermesinden sonra benimsendiğini söylüyor.

Gizliliğin nedeni, iddiaya göre İngiliz yönetiminin gemilerin Drogheda'nın limanına girmesini engellemeye çalışmasıydı.
Bu iddiaların öyküsünün kanıtı, dönemin gazete makaleleri ve İrlandalı eşrafın yardımları için padişaha açıkça teşekkür eden bir mektubu içerir.

On dokuzuncu yüzyılda İrlanda'nın önde gelen milliyetçi gazetelerinden ‘Irish Freeman's Journal, Osmanlı Devleti'ni ülkesine zor zamanda yaptığı yardım çapalarından dolayı kutlayarak, Halife Sultan I. Abdülmecid'e övgülerde bulundu.

Gazetenin Yazarı, "Sultan I. Abdülmecid'in bahsi geçen olaydaki davranışı iyi, insancıl ve cömert bir adamdı. Müslümanlığa inanan biri olarak, Mesih'in bir takipçisinin gerçek ruhuyla hareket etti ve birçok sözde Hıristiyanın örnek alması gereken bir örnek oluşturdu” dedi.

Kaynak: kjreports.com

Haber Ara