Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Adana Taş Köprü'den 'haraç alınmış'

Adana Taş Köprü'nün yapımı kimi Roma dönemine dayandırılsa da Hititler'i kaynak gösteren belgeler de var. Evliya Çelebi'nin ifadesine göre ise köprüden eskiden haraç alınmış

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-09 21:09:34

Adana Taş Köprü'den 'haraç alınmış'

Dünyanın halen şehir içi trafikte kullanılan en eski köprüsü olma özelliğini de taşıyan Taşköprü'nün mimar Auxentios tarafından 4. yüzyılda yapıldığı rivayet ediliyor ama Hititler dönemine, M. Ö. 1500'lere kadar terihi indirenler de var
Adana Taş Köprü, yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü vazifesini görmüştür. Harun Reşit (766-809) köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi'ne birleştirmiş.

3 kez onarım görmüş

IX. yüzyıl başında Harun Reşit'in oğlu olan 7'nci Abbasi Halifesi Memun tarafından onartılmış. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847) ve Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım 1949 yılında yapılmıştır.

Dünyanın en eski köprülerinden

Taş Köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14'ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.

Mimarı kim?

Seyhan Nehri üzerinde yer alan köprü Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor.Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan kitabesine göre köprü Roma İmparatorluk Dönemi'nde “Auxentios” adlı bir mimar tarafından yaptırılmıştır.

Bazı kaynaklarda değişik rivayetler mevcut yapımla ilgili.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi sitesindeki bilgiye göre köprü,385 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmış.

Kitabe kayıp mı?

1850'lerde Adana'yı ziyaret eden tarihçi Victor Langlois, köprünün Roma İmparatoru Hadrianus (M.S. 76 – 138) tarafından yaptırıldığını, hatta adını taşıyan kitabenin 1841 yılında mevcut olduğunu söylemiş. Ancak o kitabe günümüzde kayıp.

Bazı arkeologlara göre, Hitit Kralı I. Arnuwanda, M.Ö. 1550'ye tarihlenen bir kitabede Adania ile savaşını anlatırken Taşköprü'den “Adania denilen bir şehirle savaştım. Önünden bir nehir akıyordu. Nehrin üzerinde de bir köprü vardı.” şeklinde bahsetmiş. Hititlere dayanan bir başka rivayete göre ise Kral Hattusili Suriye'ye giderken Adana'dan geçmiş ve Seyhan Nehri üzerine bu köprüyü yaptırmış.

Grekçe kitabe

Adana Arkeoloji Müzesi'ndeki Grekçe Kitabe de ise “Gerçek şu ki Auxentius, bu mucize senin iktidarın sayesinde oldu… Daha önceleri, tecrübesiz olan çok kişinin çeşitli teşebbüsleri olmuştu. Fakat onların girişimleri Tarsus Çayı'nın dalgaları için bile zayıf olmuştur. Sen ise buradaki köprüyü, kemerlerin üzerinde, ebediyet için kurmuşsun…” ifadesi var. O kitabeye göre Taşköprü, Roma İmparatorluğu döneminde, 4. yüzyılda Mimar Auxentius tarafından yapılmış.

Evliya Çelebi yorumu

Evliya Çelebi'nin yazdığına göre, Abbasi halifesi Memnun, köprünün giriş ve çıkışına kapı ve mazgal gibi ilaveler yaptırmış. Bu sayede o dönemde, üzerinden geçenlerden haraç alınmış.

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara