Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

9 Haziran... Tarihte bugün neler oldu?

9 Haziran... Tarihte bugün neler oldu?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-09 13:03:54

9 Haziran... Tarihte bugün neler oldu?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NELER OLDU?

9 Haziran 632 Hz.Ebubekir İlk İslam Halifesi seçildi

Hz.Muhammed(sav)'in ölümü sonrası Müslümanlar, İslam Devleti'nin başsız kalmaması için hemen bir halife seçilmesini kararlaştırdı. 8 Haziran'da Hz. Ömer'in önerisi ile Hz. Ebu Bekir'in halife seçilmesine karar verildi. Bu kararın ertesi günü Mescid-i Nebi'de 9 Haziran'da Hz. Ebu Bekir, Müslümanlara yönelik bir hutbe okudu. Bu hutbenin arkasından Müslümanlar ona biat ettiler.

9 Haziran 1617 Sultanahmet Camii ibadete açıldı.

Sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'da adıyla anılan meydanda 1609-1616 arasında Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii ibadete açıldı. Mavi, yeşil ve beyaz renkli çok güzel çinilerle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami (Blue Mosque) olarak adlandırılır. Türkiye'nin altı minareli tek camisi olan Sultanahmet'in ibadethane bölümü 64 x 72 m. boyutlanandadır. 43 m. yüksekliğindeki merkezî kubbesinin çapı 33.4 m. olup Ayasofya'nın kubbesinden 2,6 m. daha büyüktür. Caminin içi 260 pencereyle aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yazılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur.

9 Haziran 1815 Viyana Konferansı sona erdi

Fransız ihtilalinin etkileri ve Napolyon savaşları Avrupa'nın düzenini alt üst etmişti. Napolyon'u yenen koalisyon devletlerinin temsilcileri Avrupa'yı yeniden şekillendirmek için Viyana'da bir araya geldiler. Viyana Kongresinin etkin devletleri İngiltere, Prusya, Avusturya ve Rusya idi. Napolyon'un sürgünden kurtulup tekrara Fransa'nın başına geçtiğini haber alan bu devletler kendi aralarında daha önce yapmış oldukları antlaşmaları birleştirerek 9 Haziran 1815 tarihinde Viyana Kongresi Kararları haline getirdiler. Bu kararlar ile Avrupa yeniden yapılandırılmıştı.

9 Haziran 1861 Büyük devletlerin baskısı ile Lübnan yönetiminde yeni düzenleme yapıldı

İngiltere ve Fransa Suriye'de nüfuz çekişmesine girdi. Fransızlar, Hırıstiyan Marunileri desteklerken; İngilizler, Dürzilerin tarafını tercih etti. Dürziler ve Maruniler arasında oluşan çekişmede Osmanlı Devletini suçlayan Avrupa Devletleri bölgede yeni düzenleme istedi. Sonunda 9 Haziran 1861 tarihinde Lübnan Nizamnamesi yayınlandı. Bu durum Osmanlı Devleti'nin Lübnan hakimiyetine son verildi.

9 Haziran 1910 Gazetecilere suikastler devam ediyor...

İttihat Ve Terakkicilerin muhaliflere hiç tahammülü yoktu özelliklede gazetecilere. Sada-i Milliyet gazetesinin genç yazarı Ahmet Samim İttihatçılara yönelttiği eleştirilerin bedelini 9 Haziran 1910 tarihinde Beyoğlu'nda hayatı ile ödedi. Ahmet Samim'den bir gün önce gazeteci Hasan Fehmi iki gün sonra ise yine gazeteci Zeki Bey aynı şekilde öldürüldüler. Cinayetin İttihatçıların ünlü tetikçisi Yakup Cemil olarak düşünülürken yıllar sonra İzmir suikasti davasında asılan eski Ankara valisi Abdülkadir olduğu ortaya çıkmıştı.

 

9 Haziran 1921 İstiklal Savaşı'nda kullanılacak cephane İnebolu'dan karaya çıkartılmaya ve cepheye götürülmeye başlandı.

9 Haziran 1928 Avusturyalı pilot Charles Kingsford-Smith, uçağıyla ilk kez Büyük Okyanus'u aştı.

9 Haziran 1950 Adnan Menderes Demokrat Parti genel başkanlığına seçildi.

9 Haziran 1951 Demokrat Parti Ankara İl Kongresi toplandı. Bazı delegeler, partiye kesecilerle midecilerin değil, içtenlikle bağlı insanların gerekli olduğunu belirtti.

9 Haziran 1956 Amerika Birleşik Devletleri'nde nükleer denizaltı George Washington suya indirildi.

9 Haziran 1967 Parti Meclisi'nden güven isteme amacıyla istifa eden Bülent Ecevit oybirliğiyle yeniden Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreteri seçildi.

9 Haziran 1975 Kıbrıs'ta Türk Anayasası'nın kabulü. 230 oya karşılık 37.502 oyla kabul edildi.

9 Haziran 1977 Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım Roma'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Saldırıyı "Ermeni Soykırımı" ve "Ermeni Jenosit Örgütü" üstlendi.

9 Haziran 1981 Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğu'nda görevli Mehmet Yergüz bir Ermeni militan tarafından öldürüldü.

9 Haziran 1999 Yugoslavya ve NATO, Kosova'da Sırp birliklerinin geri çekilmesi anlaşmasını imzaladı. NATO, hava saldırılarını durdurdu ve 20 Haziran'da resmen sona erdirdi.

Haber Ara