Dolar

32,5711

Euro

34,9885

Altın

2.461,13

Bist

9.885,13

'Koronavirüs aşısız yok olabilir'

İtalyan Profesör Matteo Bassetti, hiçbir aşıya gerek kalmadan Covid-19’un kendi kendine yok olacağını iddia etti. Salgın hastalıklar uzmanı olan Bassetti, ikinci dalga haberleriyle dünyanın çalkalandığı bir dönemde koronavirüsün “öfkeli bir kaplan”dan “vahşi bir kedi”ye dönüştüğünü öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-22 14:16:22

'Koronavirüs aşısız yok olabilir'

İtalyan Profesör Matteo Bassetti, hiçbir aşıya gerek kalmadan Covid-19'un kendi kendine yok olacağını iddia etti.

Salgın hastalıklar uzmanı olan Bassetti, ikinci dalga haberleriyle dünyanın çalkalandığı bir dönemde koronavirüsün “öfkeli bir kaplan”dan “vahşi bir kedi”ye dönüştüğünü öne sürdü.

 

“Yaşlılar yardım almadan nefes alıyor”

 

Dünyada 465 bin kişiyi öldüren virüsün hiçbir aşıya gerek kalmaksızın ortadan kalkabileceğini söyleyen Profesör Bassetti, bu açıklamalarıyla uzmanların tepkisini çekti.  

 

The Sunday Telegraph'a konuşan doktor: ‘Mart ayında öfkeli bir kaplan gibiydi fakat şimdi vahşi bir kediye dönüştü. Hatta yaşları 80-90 olan hastalar şu anda yataklarında oturuyor ve yardım almaksızın nefes alabiliyorlar. Aynı hastalar iki üç gün önce ölmüş olabilirlerdi” dedi. Koronavirüsün son dört haftadır şiddetinde azalma olduğunu düşündüğünü, bunun da virüsün zayıfladığı anlamına gelebileceğini belirtti. Bunda çok az miktarda virüs bulaşan insanların bile evlerinde karantinaya alınmasının etkili olduğunu ileri sürdü.

 

San Martino Genel Hastanesi'nde görevli olan Bassetti, ayın başında yine benzer açıklamalar yapmış ve meslektaşlarından büyük eleştiriler almıştı.   

 

Rakamlarla çelişen ifadeler

 

Kolombiya Üniversitesi'nden Dr. Angela Rasmussen: ‘Virüsün herhangi bir yerde potansiyelini kaybettiğine dair veri yok” derken Glasgow Üniversitesi'nden Dr. Oscar MacLean: ‘Hızlı testlerden çıkan anektot şeklindeki hızlı gözlemlere bakarak böylesi açıklamalar yapmak çok tehlikeli. Virüsün mutasyonlar yoluyla zayıflaması teoride olası ancak beklediğimiz bir şey değil, bu tür iddialar daha sistematik yollardan doğrulanmaya ihtiyaç duyar. Elinde güçlü bir kanıtı olmadan kimse bu hayli tehlikeli virüsün dayattığı tehlikeyi gereksizce küçümsememelidir. Geniş toplumsal tabandaki önlemleri de riske atmamalıdır” şeklinde konuştu.     

 

İtalya'da Cumartesi günü Koronavirüsten önceki gün 47 olan sayıya nazaran 49 ölüm kaydedildi. Halk Koruma Ajansı'nın verilerine göre geçen Cuma 251 olan vaka sayısı ise 262'ye yükselmişti. İtalya 21 Şubat'tan itibaren  34.610 olarak kayda geçti. Bu rakamla İtalya, ABD, Brezilya ve İngiltere'den sonra dünyanın dördüncü büyük ölüm oranına sahip ülkesi denildi.

  

Haber Ara