Dolar

32,5560

Euro

34,9632

Altın

2.458,54

Bist

9.881,12

Kolombiya bu sefer de ELN ile barışı görüşüyor

FARC ile yaptığı barış görüşmeleri ile gündeme gelen Kolombiya hükümeti şimdi de isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barışı görüşüyor. Söz konusu sürece dair bilgiler basına sızdı. İşte ayrıntılar:

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-30 11:03:12

Kolombiya bu sefer de ELN ile barışı görüşüyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'nın Kolombiya basınından aktardığı habere göre
 hükümet ve ELN arasında 2 Şubat 2016'da yapılan son görüşmede örgütün 2 Şubat'ta eski Kongre Üyesi Odin Sanchez'i serbest bırakması, eş zamanlı olarak da hükümetin 2 ELN mensubunu affetmesi kararlaştırılmıştı.

Bu anlaşmaya sadık kalan hükümet, cezaevindeki 2 ELN mensubu Juan Carlos Cuellar ve Wigberto Tomas Chamorro'yu serbest bıraktı.

ELN DOĞRULADI

ELN de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gelişmeyi doğrularken, "İki taraf arasındaki sözlerin tutulmasıyla karşılıklı güven de artıyor" ifadesini kullandı.

ÖRGÜTÜN KONGRE ÜYESİNİ SERBEST BIRAKMASI BEKLENİYOR

Belirlenen tarihten önce ve Sanchez serbest bırakılmadan gerçekleşen gelişmeden sonra kamuoyunda örgütün eski Kongre Üyesini serbest bırakacağı beklentisi hakim.

KONGRE ÜYESİ NASIL ESİR DÜŞTÜ?

Geçen yıl Nisan ayından beri örgütün elinde bulunan Odin Sanchez, ELN'nin daha önce kaçırdığı ve iki yıl rehin tuttuğu Choco eyaletinin eski yöneticisi olan kardeşi Patrocinio Sanchez'in hastalanması üzerine ELN'ye teslim olmuş ve kardeşinin serbest kalmasını sağlamıştı.

HÜKÜMETİN BIRAKTIĞI MAHKUMLAR HAKKIND ABİLGİ

Hükümetin serbest bıraktığı Juan Carlos Cuellar ise 13 yıldır cezaevinde tutuluyordu. Cuellar'ın daha önce örgüt ve hükümet arasında yapılan görüşmelerde örgütün temsilciliğini üstlendiği biliniyor. Serbest bırakılan Wigberto Tomas Chamorro Acosta ise 2014 yılından beri cezaevindeydi. Eduardo Martinez ismiyle de bilinen Chamorro ise ELN'nin üst düzey yöneticilerinden Antonio Garcia'nın kardeşi. Chamorro da daha önce hükümet ve örgüt arasında yapılan görüşmelerde önemli rol oynamıştı. Serbest kalan iki ismin de başlaması beklenen görüşmelerde yine rol alması bekleniyor.

GÖRÜŞMELERİN 6 GARANTÖRÜ VAR

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında başlaması beklenen barış görüşmeleri, Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yapılacak.

ELN İLE BARIŞ SÜRECİ

Ülkenin ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan ELN, 29 Eylül 2016'da sosyal medya hesabı aracılığıyla hükümetle arasındaki farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

Resmi görüşmelerin 27 Ekim 2016'da Ekvador'da başlayacağı açıklanmıştı. Bu tarihe az bir süre kala Kolombiya hükümetini temsil edecek heyetin başında bulunan eski Tarım Bakanı Juan Camilo Restrepo, görüşmelerin başlaması için eski Kongre üyesi Odin Sanchez'in serbest bırakılmasının şart olduğunu açıklamıştı. Örgüt ise Restrepo'ya sosyal medya hesabından verdiği yanıtta bu açıklamaların görüşmeleri zedeleyeceğini ileri sürmüştü.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 27 Ekim 2016'da ELN ile görüşecek müzakere heyetinin kararnamesini, örgütün 8 aydır elinde tuttuğu Sanchez'i serbest bırakmamasını gerekçe göstererek imzalamamıştı.

FARC İLE GÖRÜŞME HALA AKILLARDA

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında dört yıl süren görüşmelerin ardından 52 yıllık savaşı bitiren nihai anlaşma imzalanmış sonrasında referanduma götürülmüştü.

Fakat halk barışı reddetmişti.

Çoğu insan uzatılan mikrofonlara "yakınlarının öldüğünü ve bu insanların katili olan FARC'a hükümet tarafından aşırı imtiyaz verildiğini" söylemişti.

Fakat hem örgüt hem de hükümet anlaşmayı bozmamış, görüşmelere tekrar başlamıştı.

Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos(solda) FARC müzakerecisi Timoleon Jimenez (sağda)
foto3_g (1)

Haber Ara