Dolar

32,5683

Euro

34,9661

Altın

2.448,27

Bist

9.716,77

Koalisyon ülkelerinin Yemen toplantısı sona erdi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi Başkanı Nukeyli, ülkesinin Yemen'e askeri müdahaleden taraf olmadığını, şartların ve darbecilerin onları buna zorladığını bildirdi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-29 19:53:16

Koalisyon ülkelerinin Yemen toplantısı sona erdi
Yemen meşru hükümetine destek veren Suudi Arabistan liderliğindeki uluslararası koalisyonu dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanlarınca düzenlenen toplantı, yapılan basın toplantısı ve kapanış bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi Başkanı Büyükelçi Usame Nukeyli, ülkesinin Yemen'e askeri müdahaleden taraf olmadığını, şartların ve darbecilerin onları buna zorladığını, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin de davet etmesi ile koalisyon ülkeleri olarak meşru hükümete destek vermek için askeri müdahalede bulunduklarına dikkati çekti.

Toplantının kapanış bildirgesini okuyan koalisyon güçleri sözcüsü Pilot Kurmay Albay Turki el-Maliki, toplantıya katılan 13 ülke dışişleri ve genelkurmay başkanlarının Yemen'deki askeri, siyasi ve insani alanlarındaki gelişmeleri ele aldıklarını ifade etti.

Husilerin, Yemen halkını öldürmeleri, açlık, hastalık tehdidi altında yaşamak zorunda bırakmaları, güvenlik ve istikrarlarını bozmalarının kınandığı belirtilen bildirgede, Husilerin Bab'ul Mendep Boğazını ve uluslararası suları tehlikeye atacak adımlarının kınandığı belirtildi.

Koalisyon ülkelerinin Yemen'deki meşru hükümetin yanında durarak gereken insani, askeri ve siyasi desteği sağlamaya devam edeceği, Yemen halkının korunması, ülkedeki güven ve istikrarın sağlanması yolundaki adımların süreceği kaydedildi.

- Koalisyon ülkelerinin askeri operasyonları

Bildirgede, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 6 Ekim'de yayınlanan yıllık raporda çocukların savaş bölgelerinde kullanılması ile ilgili bölümün 'gerçek olmayan bilgilere' dayandığı gerekçesi ile şiddetle reddedildiği, koalisyon ülkelerinin uluslararası kanunlar ve yasalara göre düzenlediği askeri operasyonlarına devam edeceği, BM'nin bilgi kaynakları ve baz aldığı bilgilerin doğruluğu konusunda dikkatli olması gerektiği bildirildi.

İran'ın Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına silah, roket, balistik füze, mayın ve askeri malzemelerle destek sağladığı belirtilen bildirgede, bu adımın BM'nin 2216 sayılı kararının açık bir ihlali olduğu ve şiddetle kınandığı vurgulandı.

Husiler ve Salih yanlılarının Kabe'ye balistik füze atmak gibi kutsal mekanlara saldırı, çocukların savaşta asker olarak kullanılması, Yemen'in Taiz gibi kentlerine uygulandığı üzere ambargo ve açlığın savaşın bir aracı olarak kullanılması gibi eylemlerin de şiddetle kınandığının altı çizildi.

Daha önce bazı ülkelerin destek vereceği açıklanan Yemen'in yeniden inşası fonunun önemine ve yapılacak desteğin gerekliliğine yer verilen bildirgede, koalisyon ülkelerinin tümünün Yemen'e yönelik verdikleri askeri, siyasi ve insani yardım alanlarındaki çalışmalarına devam edeceği, bu konudaki BM'nin çabalarının da çok önemsendiğine vurgu yapıldı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta gerçekleştirilen toplantıya. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan, Mısır, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün, Cibuti, Yemen, Malezya, Pakistan, Senegal, ve Fas'ın dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları katıldı.

Haber Ara