Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kırgız kız çocuğu İstanbul'da şifa buldu

Kalça çıkığı nedeniyle Rusya ve Kırgızistan'da başvurduğu hastanelerde sonuç alamayan 5 yaşındaki Amina, getirildiği Türkiye'de gerçekleştirilen iki ameliyatla sağlığına kavuştu- Doç. Dr. Ertürk:- 'Küçük hastamız 5 yaşında olmasından dolayı hem kalça eklemi yuvasına yönelik hem de uyluk kemiğinden kısaltma işlemini başarıyla gerçekleştirdik. Bu ameliyat yönteminde alışılmış olan girişimlerden f

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-25 11:11:08

Kırgız kız çocuğu İstanbul'da şifa buldu
MUTLU BOZDAĞ - Kalça çıkığı nedeniyle Rusya ve Kırgızistan'da başvurduğu hastanelerde sonuç alamayan 5 yaşındaki Amina Alieva, getirildiği Türkiye'de gerçekleştirilen iki ameliyatla sağlığına kavuştu.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaşayan ve kalça çıkığı rahatsızlığı bulunan Amina Alieva'nın ailesi, ülkesinde ve Rusya'daki tedavi girişimlerinden sonuç alamadı. Küçük kızın ailesi, 8 ay önce Kırgızistan'daki Türkiye Konsolosluğu aracılığıyla Sağlık Bakanlığına müracaat etti.

İki ülke arasındaki "Sağlık Turizmi" protokolü kapsamında Alieva Türkiye'ye getirilerek, Halkalı'daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde tedavi altına alındı.

Amina, Doç. Dr. Cemil Ertürk tarafından sağ kalçasından ameliyat edildi. İki aylık tedavi sürecinin ardından ülkesine dönen Alieva, sol kalçasından da ameliyat edilmek istendi. Rusya'daki kontrollerin ardından doktorlar, ameliyatın Türkiye'de yapılmasını önerdi.

Yeniden Türkiye'ye getirilen Amina Alieva, Dr. Ertürk tarafından yeniden ameliyat edildi. Alieva, ameliyatlar ve tedavi süreçlerinin ardından sağlığına kavuştu.

Doç. Dr. Cemil Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde gelişimsel "kalça displazisi" adıyla bilinen doğuştan kalça çıkığına, 2010 yılından beri Sağlık Bakanlığı, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği ve Çocuk Ortopedisi Derneğinin çalışmasıyla erken tanı ve tedavi programı sonucu eskiye oranla daha az rastlandığını söyledi.

Amina'nın hastaneye başvurduğunda kalça çıkığı açısından daha geç bir evrede olduğunu ve bu durumun riskli bir durum taşıdığını belirten Ertürk, "Bu tür kalça çıkığı durumlarına müdahale normalde 1-2 yaş aralığında gecikmeden yapılmalıdır. Küçük hastamız 5 yaşında olmasından dolayı hem kalça eklemi yuvasına yönelik hem de uyluk kemiğinden kısaltma işlemini başarıyla gerçekleştirdik. Bu ameliyat yönteminde alışılmış olan girişimlerden farklı olarak hastanın uyluk kemiğinden kısaltma sonucu çıkarılan kemik parçasını kalça yuvasının ameliyat sahasında kullandık. Böylece küçük hastamızın daha az kan kaybı ve daha az ameliyat süresi gibi kazanımlar sağlandı. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz bu ameliyat yöntemini de ilk defa yurt dışındaki bir saygın dergide sunmuştuk." diye konuştu.


- "Yaşıtları gibi oyunlarını rahatça oynayacak"

Ameliyatın başarılı geçmesinden dolayı hem kendilerinin hem de ailenin çok mutlu olduğunu vurgulayan Ertürk, şunları kaydetti:

"Yaptığımız 2 aşamalı ameliyatın ardından çok şükür Amina tekrar sağlığına kavuştu. Ailenin gözlerindeki mutluluk hastane ekibi olarak bizleri daha çok mutlu etti. Bu operasyon aslında ülkemizin sağlık turizmi açısından da ne kadar önemli bir noktada olduğunu gösteriyor. Kalça çıkığı, küçük Amina'da olduğu gibi erken teşhis ve tedavi edilmezse, bebek yaşta basit bir bandajla tedavi edilme şansını kaybedip ancak ameliyatla tedavisi mümkün duruma düşmektedir. Ameliyat yaşı 1-2 yaş civarında ise daha basit ameliyat yöntemleriyle yani sadece kalçaya yönelik işlemlerle mümkün olmaktayken, 3 yaşından sonra daha karmaşık ve hasta için zor ameliyatlar gerekmektedir. Yani hem kalça eklemi, yuvası hem de uyluk kemiğinin ameliyatı. Bu durum küçük yaşlara göre daha zor geçebilmektedir. Amina'yı taburcu ettik. Alçıların çıkarılmasının ardından yaşıtları gibi o da oyunlarını rahatça oynayacak."

Amina'nın babası Ensar Alieva da iki operasyonun çok başarılı geçmesinden dolayı sağlık ekibine ve hastaneye minnettar olduklarını belirterek, "Amina, ülkemizde yapılan kontrollerden sonra buraya yönlendirildi. Operasyonun ikinci kısmını Rusya'da gerçekleştirmek istedik ama Rus doktorlar ilk operasyonun çok başarılı olduğunu söylediler. Tekrar aynı hoca ve hastaneye gelerek operasyona girdik. Ameliyat sonrası süreci de bu kadar rahat geçireceğimizi düşünmemiştik. Bu ameliyat da başarılı geçti çok şükür. Türkiye zaten kardeş ülkemiz. Tüm sağlık ekibine teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.

Anne Firuza Alieva ise başarılı geçen ameliyatların ardından kızı Amina'nın yaşıtları gibi koşup oynayacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, operasyonda emeği geçen ekibe teşekkür etti.









Haber Ara