Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Keşmir saldırısının arkasındaki trajedi: Hint askerlerinin dövdüğü bombacı!

Ailesi, Keşmir suikastçisinin askerler tarafından dövüldükten sonra radikalleştiğini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-16 12:24:15

Keşmir saldırısının arkasındaki trajedi: Hint askerlerinin dövdüğü bombacı!

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir bölgesinde 44 milis gücü Hint polisini öldüren bombacının ailesi, oğullarının üç yıl önce askerler tarafından dövülmesi sonrası militan bir gruba dahil olduğunu dile getirdiler.

Pakistan merkezli militan grup Ceyş-i Muhammed bir güvenlik konvoyuna yapılan bombalı araç saldırısını üstlenirken olay Hindistan'ın tek Müslüman çoğunluklu eyaleti Cemmu Keşmir bölgesinde son on yıldır gerçekleştirilen en kötü saldırılardan biri olarak nitelendi. Olay aynı zamanda Hindistan genel seçimlerine birkaç ay kala meydana geldi.  

20 yaşında ve Keşmir Lethipora kasabasından olan Adil Ahmad Dar konvoyun içine patlayıcı solu bir arabayı sürerek Himalaya'nın dağlık bölgesinde hak iddia eden nükleer silahlı iki komşu arasında gerilimi yükseltti.

Saldırıyı gerçekleştiren Ahmad Dar'ın babası Ghulam Hassan Dar, “Askerlerin aileleriyle aynı acıyı paylaşıyoruz” diyerek oğlunun ve arkadaşlarının 2016 yılında okuldan eve dönerken askerler tarafından durdurulması sonrasında radikalleştiğini söyledi.

“Askerler tarafından durduruldular, dövüldüler ve aşağılandılar” dedi. Çocukların taş atmakla suçlandığını söyleyen baba, “O zamandan bu yana militanlara katılmak istedi” diye ekledi.

Militan grup tarafından saldırı sonrasında yayınlanan videoda baba oğlunu askeri elbiseler içinde otomatik bir tüfek taşırken ve saldırıya hazırlanırken görüntülerini izledi.

Anne Fahmeeda da babanın ifadelerini doğrulayarak, “Hintli askerler tarafından birkaç yıl önce okul çıkışında dövüldü. Bu da onun Hint askerlerine öfke bağlamasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl 19 Mart'ta çalıştığı iş yerinden eve dönmedi. Onu üç ay aradık sonunda eve geri getirme çabalarından umudu kestik” dedi.

Ebeveynleri oğullarının böyle bir saldırı yapacağından haberlerin olmadığını ifade ettiler. Ailenin bu ifadelerine karşılık Hindistan İçişleri bakanlığından da henüz bir yanıt gelmedi.

 Öte yandan Hindistan'da nefret saldırıları gittikçe artıyor. Ülke ise bu konuda bölünmüş Keşmir bölgesindeki militanları destekleyen Pakistan'ı suçluyor. Pakistan ise suçlamaları reddederek bölgedeki baskı altındaki Müslüman halka sadece politik destek verdiğini belirtiyor.

BM tarafından 2001 yılından beri terör grubu olarak ilan edilen Ceyş ise Keşmir'de faaliyet gösteren en ölümcül gruplardan birisi.

Ghulam Hassan Dar oğlunun ölümünden politikacıları sorumlu tuttu. Keşmir sorununu kastederek, “Bu sorunu karşılıklı iletişim yoluyla çözmüş olmalılardı. Bu gençlerin militanlığa sürüklenmesinin sorumlusu onlar. Burada halktan insanların çocukları ölüyor, ister Hint askerleri ister bizim oğullarımız olsun” dedi.

Kaynak: reuters.com

Haber Ara