Dolar

32,2708

Euro

34,7686

Altın

2.400,36

Bist

10.191,75

Keşmir'de olağanüstü hal! İki eski Başbakan ev hapsinde, hükümet bölgenin statüsünü değiştiriyor!

Protestoların sürdüğü Keşmir'e ek paramilis güçler gönderen Yeni Delhi yönetimi, bir emirle telefon ve internet hizmetlerini askıya aldı. Keşmir'in önemli siyasetçilerinden Ömer Abdullah ve Mehbooba Mufti dün gece ev hapsine alınırken, hükümet, bu sabah Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmak için parlamentoya teklif götürdü ve parlamento teklifi kabul etti!

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-05 09:52:28

Keşmir'de olağanüstü hal! İki eski Başbakan ev hapsinde, hükümet bölgenin statüsünü değiştiriyor!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Asya'nın en hareketli noktalarından biri olan Keşmir'de Hindistan federal hükümeti çok tartışılacak o adımı attı! Haftalardır yaşanan gerilimin ardındaki endişe gerçekleşti ve Hindistan hükümeti Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmak için parlamentoya teklif götürdü. Parlamento teklifi kabul etti!

Teklif, Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah tarafından duyurulurken, muhalif milletvekillerinin protestolarıyla karşılandı.

370. MADDE ASKIYA ALINIYOR

Teklif, Cammu Keşmir'e diğer eyaletlerden daha fazla özerklik tanıyan anayasanın 370. maddesinde değişiklik yapılmasını içeriyordu.

İNTERNET KESİLDİ, TELEFONLAR ÇALIŞMIYOR, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Arab News'in haberine göre bu sabah Keşmir'de telefon ve internet hizmetleri askıya alındı. Ayrıca iki eski Keşmir Başbakanı Omar Abdullah ve Mehbooba Mufti Pazar gecesi ev hapsin hapsine alındı ve bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Cammu ve Keşmir eyaletinin başkenti Srinagar'dan yayın yapabilen nadir yayıncılardan biri NDTV, güvenlik güçlerinin hakim olduğu boş sokakladan görüntüler paylaştı.

Öte yandan Hindistan Başbakanı saatler süren bir kabien toplantısı gerçekleştirdi. AFP Ajansı'nın aktardığına göre Keşmir'de Başbakan Narendra Modi'nin halkın haklarını ihlal edeceğine yönelik korkular derinleşiyor.

TURİSTLERE ve HACILARA ÇAĞRI YAPILMIŞTI

Turistlere ve Hacılara yapılan çağrı sonrasında dün gece yarısı çok sayıda kişi bölgeden ayrıldı.

PARAMİLİS GÜÇLER DEVREDE

Hindistan'ın geçtiğimiz iki hafta içerisinde gönderdiği toplam 35 bin paramilis güç de hareket halindeydi. Paramilis güçler, dün gece boş sokaklarda dikenli tellerle yolları kapattı.

"NE İRONİK!"

Cammu Keşmir bölgesi eski Başbakanı Mehbooba Mufti, kararlara Twitter hesabından tepki göstererek, "Barış için savaşan seçilmiş temsilcilerin ev hapsinde olması ve ironik" dedi. Mufti şunları söyledi:

"Bugün Hindistan demokrasisinde en karanlık gün. Cammu ve Keşmir liderlerinin 1947'de reddettiği iki ulus teorisinde Hindistan ile uyum sağlanamadı. Hükümetin tek taraflı bir kararla 370'i tedavülden kaldırması, Hindistan'ı Cammu ve Keşmir'de bir işgal gücü haline getirecek. Bu durum yasadışı ve anayasaya aykırıdır. Bu, Hindistan alt kıtası için felaket sonuçlar doğuracaktır. Hükümetin niyeti açık. Hindistan, Keşmir'e verdiği sözleri yerine getirmek konusunda başarısız oldu."

2019-08-05_09h27_34
2019-08-05_09h27_34

İÇİŞLERİ'NDAN AÇIKLAMA

Hindistan'ın Başkenti Yeni Delhi'deki federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Arab News'in yorum talebine cevap vermedi. Fakat "İki eski Başbakanı ev hapsinde tutmak emzalsiz ve kabul edilemez. Bu, başka bir Hindistan eyaletinde olur mu? Keşmir'de böyle mi güven inşa edeceksiniz?" diyerek Modi hükümetini eleştirdiği aktarıldı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1157169_3

Haber Ara