Dolar

32,5921

Euro

35,0097

Altın

2.450,48

Bist

9.791,36

KDP: Fransa her zaman Kürt halkının en hakiki dostu olmuştur

Kuzey Irak Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, tarihin en kritik dönemlerinde Fransa halkı, hükümeti ve başkanlarının Kürdistan halkı ve siyasi liderliğine destek verdiğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-29 14:11:19

KDP: Fransa her zaman Kürt halkının en hakiki dostu olmuştur

Kuzey Irak Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, tarihin en kritik dönemlerinde Fransa halkı, hükümeti ve başkanlarının Kürdistan halkı ve siyasi liderliğine destek verdiğini söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Hemin Hewrami başkanlığında bir parlamento heyeti dün Fransa'nın Erbil Başkonsolosluğu'nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına konuşan Hewrami, Kürdistan halkının büyük çoğunun Müslüman olduğunu ancak Kürdistan toplumunun farklı din, mezhep ve inançlara sahip zengin bir toplumsal yapıya ahip olduğunu söyledi.

Kürdistan'daki bu çok renkli toplumsal yapının kendi içerisinde barış ve hoşgörü içerisinde yaşamayı bildiğini belirten Hewrami, bununla birlikte Kürdistan toplumunun uluslararası güvenliği konusunda Fransa'nın geçmişten beri çok önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Hewrami, “Tarihi belgelerle ispatlanmıştır ki Frasa halkı, hükümetleri ve başkanları hiçbir zaman Kürt halkına destek olmaktan kaçınmamışlardır. Bu ziyaretimiz hem Fransa halkı ve hükümetine teşekkürlerimizi bir kez daha iletmek ve hem de Fransız hükümeti ile kamuoyuna desteğimizi bildirmek ve ayrıca karşılıklı ilişkilerimizi sürdürme kararlılığımızı göstermek amacıyla gerçekleşti” dedi.

Fransa ile Kürdistan Bölgesi arasındaki tarihi dostluk ve işbirliğine değinen Hewrami, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Değerli arkadaşlar unutmayalım ki Fransa halkı ve hükümeti 1988 yılında Enfal Soykırımının yaşandığı o kızgın günlerde Kürdistan halkının yardımına koşan tek halk ve hükümetti. Danielle Mitterrand hanım kamplarımızı ziyaret etti ve bir grup Kürt mülteci Fransa'ya götürüldü. 1991 yılında Büyük Ayaklanma (Raperin) zamanında Mitterrand hanım yine Kürdistan'a gelerek Balekayeti bölgesinde sayın Başkan Barzani ve rahmetli Noşirwan Mustafa ile görüştü. Fransa hükümeti, Kürdistan'daki ilk parlamento seçimlerinde Kürdistan halkına desteğini esirgememiş, Danielle Mitterrand hanım Kürdistan Parlamentosu'nun ilk oturumunda hazır bulunmuştur. Kendisi her zaman Başkan Barzani, rahmetli Celal Talabani, Noşirwan Mustafa ve tüm Kürt liderleri ile Kürdistan halkının destekçisi olmuştur.
Kardeş çatışmalarının yaşandığı o karanlık yıllarda, iç barışın sağlanmasının adresi yine Paris olmuştur. Danielle Mitterrand hanım Kürdistan Parlamentosu'nun birleştiği oturuma katılmıştır. Fransa 2008 yılında Kürdistan'da konsolosluğunu açmıştır. 2010 yılında Başkan Sarkozy Kürdistan Bölgesi Başbakanı ile beraberindeki üst düzey heyeti Elysee Sarayı'nda kabul etmiştir. Kürdistan halkının diplomasi tarihinde ilk defa 15 Haziran 2010 yılında Kürdistan Bölgesi hükümeti Fransa ile uluslararası bir anlaşma imzalamıştır. 2013 yılında Başkan François Hollande bir kez daha Başkan Barzani ile beraberindeki heyeti konuk etmiştir. Yine IŞİD davaşı sırasında Kürdistan siyasi liderliğini arayarak Peşmergeye desteğini bildiren ilk devlet başkanı François Hollande olmuştur.  Üç gün sonra Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmiştir. Elysee Köşkü'nde Başkan Hollande Peşmerge heyetini, Başkan Barzani'yi ve Rojavalı savaşçıların temsilcilerini ağırlamıştır. 2015'te Kürdistan halkının temsilcileri Paris'teki terör saldırısının kınandığı yürüyüşe katılmışlardır. 2016'da Başkan François Hollande bir kez daha Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmiştir. Başkan Macron,  2017 yılında Bağımsızlık Referandumunun ardından Kürdistan'a uygulanan diplomatik ambargoyu kırmak için Başbakan Neçirvan Barzani ve yardımcısı Kubad Talabani'yi Paris'e davet etmiştir. Daha sonra Başkan Macron Bağdat'a gelmiştir ki yakın bir dönemde Kürdistan Bölgesi'ne gelmesi bekleniyor. Yine Kürdistan Bölgesi'nden üst düzey bir heyetin Paris'e gitmesi bekleniyor. Fransa dışişleri bakanlarının sekiz defa Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmeleri Fransa'nın Kürdistan Bölgesi'nin tek hakiki destekçisi olduğunu gösteriyor.”

Hemin Hewrami, açıklamasının sonunda, Kürdistan Parlamentosu'nda herhangi bir taraf veya milletvekilinin sergilediği tavrın Kürdistan Parlamentosu'nun resmi tavrını yansıtmadığının altını çizdi.

Hewrami, “Kürdistan Parlamentosu'nun resmi tavrını Parlamento Başkanlığı ve Kürdistan halkının iradesinin çoğunluğu kapsayan parlamento temsil eder. Fransa'yı desteklemeye devam edeceğimiz  gibi Fransa'nın da Kürdistan Bölgesi'ne desteği devam edecek. Ayrıca birlikte yaşam ve hoşgörü kültümüzü hedef alan her türlü ayrıştırıcı açıklamayı kınıyoruz. Biz Kürdistan Parlamentosu adına bu resmi tavrımızı iletmek için bu ziyareti gerçekleştirdik” dedi.

Kaynak: Rûdaw

 

Haber Ara