Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kasım Süleymani'nin ölümü öncesinde İsrail basını suikast listesi yayınlamıştı

Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail basınında yayınlanan 'vurulacaklar listesi' akıllara geldi. O listedeki ilk iki isim şu an hayatta değil: Ebu'l Ata ve Kasım Süleymani...

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 10:14:05

Kasım Süleymani'nin ölümü öncesinde İsrail basını suikast listesi yayınlamıştı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İsrail ordusu, iki ay önce İslami Cihad'ın önemli komutanlarından Beha Ebu'l Ata'yı Gazze Şeridi'nde hedef aldı. Ebu'l Ata'nın bulunduğu binayı vuran ordu, durumu "İsrail Gizli Servisi Şin Bet ile ortaklaşa düzenlediğimiz saldırıda Gazze'de İslami Cihad'ın komutanı Beha Ebu'l Ata'yı hedef aldık" açıklamasıyla duyurdu.

O SUİKAST ÖNCESİNDE İSRAİL BASININDA "VURULACAKLAR LİSTESİ" YAYINLANMIŞ

Ebu'l Ata suikastinin saldırıdan iki hafta önce İsrail Merkezli Jarusalem Post tarafından yazıldığı ortaya çıktı.

Gazete, 28 Ekim'de Anna Anronheim imzasıyla yayımladığı "İsrail'in potansiyel vuruş listesindeki adamlar kimler?" başlıklı analizinde İsrail'in hedef alacağı isimleri yazıyor.

O İSİMLERDEN BİRİ KASIM SÜLEYMANİ

Gazetenin listelediği isimlerden biri de Kasım Süleymani'ydi. Üstelik "vurulacaklar listesinin" bir numarası olarak gösteriliyordu.

Analizde Kasım Süleymani'nin "askeri bir dahi" olduğu ifade ediliyor. Yıllar boyunca nerelerde bulunduğu ve savaştığına ilişkin bilgiler verilirken, Süleymani'nin de "dokuz canlı bir kedi gibi" suikastlerden sağ olarak kurtulduğu aktarıldı.

images (2)_3
Kasım Süleymani, İsrail basınında Ekim ayının sonunda (28 Ekim 2019) yayınlanan "vurulacaklar listesi"nde yer almasının ardından neredeyse tam 1 ay sonra (3 Ocak 2020) Bağdat'ta ABD saldırısında hayatını kaybetti.

HASAN NASRALLAH, LİSTEDE OLAN VE ŞU AN YAŞAYAN TEK KİŞİ

"Vurulacaklar listesinde" ikinci kişi olarak işaret edilen Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah şu an listede olan ama yaşayan tek isim. Analizde Nasrallah için "en çok aranan ikinci isim" ifadesi kullanılırken, nerede doğduğu, örgüte nasıl katıldığı anlatıldı. Hizbullah'ınsa "bir milis grubundan İsrail'e ağır bir şekilde zarar verebilecek bir orduya dönüştüğü" belirtildi.

images (3)_1
Hasan Nasrallah

EBU'L ATA LİSTEDE 3. SIRADAYDI

Analizde üçüncü isim olarak yer alan Beha Ebu'l Ata için "Tahran'ın Gazze'deki esas adamı" ifadesi kullanıldı İslami Cihad ile ilgili verilen bilgilerde hareketin Sünni bir yapılanma olmasına rağmen Şam'daki bir isim aracılığıyla İran tarafından desteklendiği kaydedildi.

1_227

Beha Ebu'l Ata

1_228
Ebu'l Ata'nın hedef alınan evi

İslami Cihad "Hamas'tan sonra Gazze Şeridi'ndeki ikinci en büyük grup" olarak tanımlanırken üç ismin de İsrail kuvvetleri tarafından düzenlenen birçok suikastten kurtuldukları belirtildi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tılayınız)

1288393_2_1

Haber Ara