Dolar

32,5631

Euro

34,9938

Altın

2.449,25

Bist

9.716,77

Kasım Süleymani'den Pakistan'a Suudi Arabistan uyarısı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani 'Pakistan topraklarında Suudi rejimi destekli teröristlerin Hindistan, Afganistan ve diğer komşulara yönelik saldırılarından dolayı sorun yaşandığını belirterek, Pakistan'ın bunu doğru algılaması gerektiğini' söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-22 12:15:22

Kasım Süleymani'den Pakistan'a Suudi Arabistan uyarısı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani, 13 Şubat tarihinde İran'ın Sistan-Belucistan bölgesinde düzenlenen ve 41 İran askerinin hayatını kaybettiği saldırı için Mazenderan eyaletinde düzenlenen "Şehitleri Anma Merasimi"nde yaptığı açıklamada, Pakistan'ı Suudi Arabistan konusunda uyardı.

Saldırının ardından Pakistan'dan gelen kınamaların yetersiz olduğunu ve bölgede İran'a karşı faaliyet gösteren terör örgütlerine karşı somut adımlar atılmasını beklediklerini dile getiren Süleymani, "Pakistan topraklarındaki Suud destekli teröristler, İran, Afganistan ve Hindistan'a zarar veriyor. Pakistan'a bu rolü biçenler ülkeyi parçalamak istiyor. Pakistan bunun farkına varmalı" dedi.

"PAKİSTAN'I TEHDİT ETMEYECEĞİM AMA"

Kudüs Ordusu Komutanı Süleymani, "İran'ın Pakistan'ın güvenilir bir komşusu olduğunu ve hiçbir zaman İslamabad'ı tehdit etmeyeceğini, ancak İran İslam Cumhuriyeti'nin de, İran gençlerinin paralı tekfirciler tarafından şehit edilmesine daha fazla tahammül edemeyeceği uyarısında bulunarak bu şehitlerin intikamlarının alınacağını" bildirdi.

Suudi rejiminin hedefinin Pakistan'ı parçalamak olduğuna dikkat çeken Süleymani, "Pakistan devleti ve ordusunun Suudi Arabistan'ın bir kaç milyar dolar parası için komşularıyla çatışmasına ve buhran yaşamasına izin vermemesi gerektiğini" belirterek, "Pakistan İran'ın dostudur ve kimse İran'ı sınamaya kalkışmasın" dedi.

Pakistan, uluslararası arenada Riyad'a yakın dururken şu anda karşı karşıya kaldığı iki büyük terör saldırısı sorunu bulunuyor. 13 Şubat'ta İran'a, 14 Şubat'ta ise Keşmir'e yönelik saldırıların her ikisinin de Pakistan tarafından yapıldığı belirtiliyor. Hem Tahran hem de Yeni Delhi yönetimleri konuyla ilgili Pakistan'ı suçluyor. Pakistan ise teröre destek verdiği suçlamalarını reddediyor.

NE OLMUŞTU?

İran'ın güneydoğusunda yer alan Pakistan sınırındaki Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı Zahidan kentinde 13 Şubat'ta bomba yüklü araçla Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarına yönelik intihar saldırısında 27 asker hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı, bölgede faaliyet gösteren Ceyşu'l Adl isimli örgüt üstlenmişti. Saldırının failleri olarak ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni işaret eden İran, Pakistan yönetimini de sınır güvenliğini sağlamamakla suçluyor.

Haber Ara