Dolar

32,5960

Euro

35,0094

Altın

2.450,72

Bist

9.785,39

Kasım Süleymani'den 'Irak'ı biz yönetiyoruz' açıklaması

İran'ın sahadaki görünür yüzü Kasım Süleymani'den 'Irak'ı biz yönetiyoruz' açıklaması geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 16:53:53

Kasım Süleymani'den 'Irak'ı biz yönetiyoruz' açıklaması

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Sıklıkla İran'ın Ortadoğu politikalarını yöneten isim olarak anılan ve Suriye ile Irak'taki görünür yüzü olan Kasım Süleymani, uzun süredir ortaya atılan iddia ve analizleri onaylar nitelikte bir açıklama yaptı.

İslamî Şura Meclisi milletvekilleri ile bir araya gelen Süleymani Irak, Suriye ve İran ilişkileri ile bölgesel politikaları ele alan açıklamalarda bulundu.

Haberi yayınlayan " Tesnim News" sitesi  Süleymani'nin toplantıda şunları söylediğini iddia etti:

"IRAK'I İRAN YÖNETİYOR"

"Amerika, İran'la iyi ilişkileri olan grupların, Irak'ta hiç bir etkisi olamayacağını zannetti. Fakat Irak İslamî Yüksek Meclisi bu ülkede işin başında. Şu anki mevcut durumda İran askerlerinin Irak'ta bulunması gerekmiyor. Çünkü orada olanlar bize yakın.. İran'la çok iyi ilişkileri olan kadrolar artık Irak'ı yönetiyor. Felluce'de de zaten operasyonlar sürüyor ."

"İRAN OLMASAYDI..."

Süleymani  ayrıca, İran'ın bölgedeki askeri varlığı olmasaydı, bölgenin büyük bölümünde IŞİD'in hüküm sürüyor olacağını iddia etti.

NE OLMUŞTU?

Irak'ta IŞİD varlığı ortaya çıkmadan önce Haydar İbadi yönetimindeki hükümet sıklıkla Şii politikalar sebebiyle eleştirilmişti. Savaş sonrası da devam eden durum iç savaş ve öncesinde Suriye'de de vardı.

O yıllarda dahi İran'ın bölgedeki varlığının sadece komşu ülke olmak olmadığı, diğer ülkelerin yönetimlerinde ve siyasetinde dahli olduğu iddiaları gündemden düşmüyordu

Ayrıca geçen hafta Kasım Süleymani'nin Felluce'de bulunması uzun süre sosyal medyanın gündeminden düşmemişti.

Felluce'ye operasyon düzenleyen "Irak Ordusu"nu yönetmek için sahaya indiği konuşulan İranlı komutan Süleymani hakkındaki iddiaların yanında operasyonu gerçekleştiren askerlerinde "İran yanlısı Irak askerleri" olduğu söyleniyordu.

Haber Ara