Dolar

32,5778

Euro

34,9968

Altın

2.460,88

Bist

9.892,01

Karaca yazdı: Büyük resim, küçük resim

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, 'son 2 yılın yılan hikayesi' diye adlandırdığı dönemi yazdı .Olayları Büyük resim ve küçük resim olarak kategoriye ayıran Karaca, bunları AK Parti'yi önemsediğinden yazmak zorunda olduğunu ifade etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-18 13:09:02

Karaca yazdı: Büyük resim, küçük resim

Karaca'nın yazısı şöyle;

Bir tarafta “büyük resim” var.

Yedi düvel Türkiye ile uğraşıyor ve bu, son 2 yılın yılan hikâyesi olsa da Türkiye için yeni bir durum.

Uluslararası aktörler ve medyaları, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşları ve yerli eşlikçileri sıradışı bir taarruz uyguluyorlar. “One minute” ile başlayan rahatsız kıpırdanışlar Erdoğan'ın “Dünya beşten büyüktür” çıkışındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi eleştirisinden sonra açık saldırıya dönüştü. Düşünün ki İtalyan gazetesi Le Republica, 7 Haziran seçiminden sonra yayımladığı bir makaleyi şu başlıkla sundu: “Yeni bin yılın Selahaddin Eyyübi'si son metroda durduruldu.”

Bu başlık Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın anlamını bilenler, Selahaddin Eyyubi'nin mücadelesini hatırlayanlar için tek bir anlama geliyor: Batı, Haçlı seferlerini bitirmedi, biçimini değiştirdi.

Erdoğan'ın maruz bırakıldığı küresel şantaj, aşağılama ve ülkenin başına bela edilen ayaklanma ve terör halleri küresel aktörlerin son sürüm müdahaleciliğini; Batılı ulus devletler, Batılı ulus devlet ötesi şirketler ittifakı ile oluşan bir“imparatorluğun” hayâsızca akınını “durdurma olasılığı olan adam” olarak kodlanmasıyla alakalı. Bir tür yeni Selahaddin Eyyubi olarak görülmesiyle.

Sırf bu benzetme-kodlama bile olaylara insani, İslami ve hatta anti-emperyalist bir perspektiften bakanları Erdoğan'ın meselesine yakınlaştırmaya ve o meseleyi sahiplenmeye teşvik için yeterli. Yapılan akıl yürütme ve duygu yatırımı şöyle şekillenmekte: Kimi zaman ordularıyla, kimi zaman medyasıyla, kimi zaman sermaye birikimine ve para akışına yaptığı müdahalelerle, kimi zaman kâğıt üstünde yerli görünen manipülasyon çeteleriyle, ülkeleri ve coğrafyaları dizayn eden, bu yolda kan akıtan ve akıttıran, nesiller boyu sürecek zillete neden olan küresel aktörler, Erdoğan'ı tehdit olarak görüyorsa Erdoğan iyidir, umuttur, yolunu yol bellemek onurdur.

Büyük resim böyle diyor.

Ama bir de küçük resim var.

Mikro hikâyeler var.

Büyük resmin çaldığı alarmı en fazla duyacak noktada duran ama gariptir aladağdan serin, kendi küçük menfaatlerini tahkim etme derdinde olan adamlar var.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara