Dolar

32,5836

Euro

35,0060

Altın

2.464,69

Bist

9.883,45

Kek kalıptan çıkmazsa ne yapmak gerekir?

Sıcak bir dilim kek mis gibi demli bir çayın en iyi eşlikçilerindendir. Kek yapmanın birçok püf noktası vardır. Güzel bir kek emek ve özen ister. Ancak ne kadar güzel ve dikkatli bir şekilde yaparsak yapalım bazen kek kalıba yapışır ve bir türlü çıkmak bilmez. Böyle bir durumda ne yapmanız gerektiğini sizler için araştırdık...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-11-21 20:30:24

Kek kalıptan çıkmazsa ne yapmak gerekir?

 

Canımız kek istediğinde kendimizi mutfakta buluruz. Hemen kekin malzemelerini hazırlar ve çırpmaya başlarız. Kek piştikçe evi mis gibi bir koku sarar. Pişme işlemi tamamlanınca fırının kapağını açıp kekimizi nazikçe fırının içerisinden alır, kalıbı dikkatli bir şekilde ters çevirip kekimizi tabağa almak isteriz. Fakat o da ne! Kek kalıba yapışmış ve bir türlü çıkmak bilmiyor. Hepimiz böyle bir durumla karşılaşmış ve ne yapacağımızı şaşırmışızdır. Gelin ne yapacağımızı birlikte öğrenelim...

Kekin kalıba yapışmasını önlemek için ne yapmak lazım?

Keki pişireceğiniz kalıp çok önemlidir. Kek kalıbı kekin lezzetini ve fırından çıktıktan sonra yapışıp yapışmayacağını belirler. Piyasada metal, demir döküm, granit, teflon ve silikon kek kalıpları satılmaktadır. Silikon dışındaki bütün kalıplarını kek harcını dökmeden önce yağlamak lazımdır. Kek kalıplarını tereyağıyla veya sıvı yağla yağlayabilirsiniz. Ancak en garanti yol tereyağıdır. Oda sıcaklığına getirdiğiniz tereyağıyla kalıbınızın tüm iç yüzeyini yağlayın. Daha sonra kalıbınızın içerisine un koyup her yerine yapışmasını sağlayın. Daha sonra fazla unu silkeleyin.

Başka bir yol ise kalıbın içerisine yağlı kağıt yerleştirmektir. Yağlı kağıt sayesinde kekin yapışma riski en aza iner.

Kalıba yapışan kek nasıl çıkarılmalı?

Kalıbı yağlamayı unuttunuz veya güzel bir şekilde yağlayamadınız ve kekiniz yapıştı. Ne yapacaksınız?

Öncelikle keki fırından aldıktan sonra bir tabağa ters çevirin ve üzerine ıslatıp sıktığınız nemli temiz bir bezi koyun. Bu sayede kek daha kolay çıkacaktır.

Başka bir yöntem ise su dolu kap kullanmaktır. Suyun kekin üzerine çıkmamasına dikkat ederek içine kek yapışmış kalıbı suyun içerisine koyun ve bir süre bekletin. Daha sonra dikkatli bir şekilde suyun içerisinden kalıbı alın ve kekinizi çıkartın.

Ancak bizden size bir öneri, eğer kekiniz sürekli olarak yapışıyorsa kek kalıbınızı mutlaka değiştirin.

 

Haber Ara