Dolar

32,5921

Euro

35,0097

Altın

2.450,48

Bist

9.791,36

İşsizlik 1 yılın ardından tekrar tek haneye geriledi

İşsizlik 1 yılın ardından tekrar tek haneye geriledi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 12:08:36

İşsizlik 1 yılın ardından tekrar tek haneye geriledi
BEKİR GÜRDAMAR - Türkiye'nin işsizlik oranı nisan döneminde yüzde 9,9'a gerileyerek bir yılın ardından tekrar tek haneye indi.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre nisan dönemi işgücü istatistiklerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,9 ile 2014 yılı mayıs döneminden bu yana ilk kez tek haneye geriledi. Geçen yılın mayıs döneminde yüzde 9,6 olan işsizlik oranı haziran döneminde çift haneye çıkmış ve eylül ve ekim aylarında yüzde 10,6 ile zirveyi gördükten sonra düşüşe geçmişti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilerde işgücüne katılımın yüzde 51 ile önceki aya göre yatay bir seyir izlediği görülürken, işsiz sayısının geçen aya göre 34 bin kişi azalarak 2 milyon 904 bin kişiye gerilediği, istihdamın ise 101 bin kişi artarak 26 milyon 518 bine çıktığı görülüyor.

- İstihdam oranı tarihi zirvede

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 46'ya çıkarak hesaplanmaya başlanan 2005 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. İstihdam oranındaki artışın, aynı zamanda işgücüne katılımın da tarihi zirvesine yakın seviyelerdeyken yakalanması ise dikkati çekti. Toplam işgücü sayısı nisan döneminde 68 bin artarak 29 milyon 423 bin kişiye çıktı ve genel yükseliş eğilimini devam ettirdi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, işsizlik oranındaki azalışın mevsimselliğin gerektirdiği yönde, ancak daha güçlü boyutta gerçekleştiğini belirtti. Önemli bir gösterge olarak izlenen istihdamın yıllık artış hızının önceki aylardaki gerilemeden sonra yüzde 1,7'ye ve tarım dışı istihdamın yıllık artış hızının yüzde 2,5'e yükseldiğine dikkati çeken Bürümcekçi, "Bize göre, aynen ABD verilerini piyasaların izlediği gibi, Türkiye'de de mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdam aylık değişimi takip edilmelidir" dedi.

- "İşgücüne katılımdaki artış işsizlikteki düşüşü sınırlıyor"

Bürümcekçi, bu yıl tarım dışı istihdamda, ilk çeyrekte ortalama aylık 55 bin kişilik zayıf artıştan sonra nisan ayında 88 bin kişilik artış yaşandığını kaydederek, işgücüne katılım oranının geçen ayki tarihi zirvesini koruduğunu ve bunun bir yandan işsizlik oranındaki düşüşü sınırlarken, bir yandan da iş bulma ümidinin arttığını düşündürdüğünü ifade etti.

Tarım dışı istihdam artışında hizmetler sektörünün lokomotif olmayı sürdürdüğünü dile getiren Bürümcekçi, bu görünümün şaşırtıcı olmadığını, GSYH verilerine göre hizmetler sektörünün 2014'te yüzde 4 büyüdükten sonra bu yıl ilk çeyrekte de yüzde 4 büyüme gösterdiğinin altını çizdi.

Haluk Bürümcekçi, önceki aylarda işgücü piyasasındaki belirgin bozulmanın durduğunun görüldüğüne işaret ederek, değerlendirmesini şöyle tamamladı:

"Büyümeye ilişkin gelişmelere bakıldığında bu düzelmenin kalıcı olması zor görünüyor. 2014 yılında büyüme yüzde 2,9 ile potansiyel büyüme oranının altında kalmış, bu yıla da yüzde 2,3 gibi güçsüz bir büyüme hızıyla girmiştir. Her ne kadar ikinci çeyrekte yüzde 2,5 civarına doğru bir hızlanma gözlesek de henüz büyüme oranının geçen yılı aşabileceğine dair yeterince sinyal bulunmamaktadır. Bu durum istihdamda daha yönsüz bir seyrin hakim olabileceğine işaret etmektedir."

Haber Ara