Dolar

32,5737

Euro

34,9499

Altın

2.445,59

Bist

9.716,77

İsrailli Bakan: ABD’nin, BAE’ye silah satmasını engelleyeceğiz

İşgal devleti İsrailli bir bakan, Washington ile Abu Dabi arasında varılacak ülkesinin askeri üstünlüğünü tehdit eden herhangi bir silah anlaşmasını 'önleme sözü' verdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-05 14:26:25

İsrailli Bakan: ABD’nin, BAE’ye silah satmasını engelleyeceğiz

İsrail ile Körfez ülkesi BAE arasında varılan normalleşme kararının yankıları sürerken; Netanyahu'nun başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinin bir bakanı ABD'nin BAE'ye silah satışına karşı çıktı.

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, Tel Aviv'in, Washington'un beşinci nesil F-35 savaşçıları da dahil olmak üzere gelişmiş silahları BAE'ye satmasını engellemek için önlemler alacağına söz verdi.

“İsrail'in niteliksel askeri üstünlüğüne zarar verecek her türlü silahın, özellikle de F-35'in satışına karşı hareket edeceğiz” diyen Cohen, Kan TV'ye verdiği demeçte," Buna karşı çıkıyoruz ve böyle bir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

İsrail İstihbarat Bakanı Cohen, İsrail'in BAE ile olası bir askeri anlaşmanın Kongre'den geçmesini önlemek için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) gibi lobicilik gruplarından yararlanıp yararlanmayacağı sorusuna olumlu yanıt verdi.

Bakan Cohen, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu gelişmiş Amerikan silahlarının BAE'ye satışını gizlice onaylamakla suçlayan basın haberlerine karşı çıktı.

Cohen, Netanyahu'nun kabine toplantılarında bu tür bir anlaşma olmadığını ve potansiyel anlaşma için kendisine herhangi bir onay vermediğini açıkça vurguladığını söyledi.

İstihbarat Bakanı Cohen, bu haberlerin "İsrail'in güvenlik tavizleri karşılığında değil, barış uğruna bir barış anlaşması imzaladığını görmekte zorlanan solcular” tarafından ortaya atıldığını öne sürdü.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada da, söz konusu haberlerin, “yanlış iddialar” olarak nitelendirerek, yalanlanmıştı.

En son Amerikan gazetesi The New York Times tarafından yayınlanan haberlere göre; Netanyahu, ABD'nin BAE'ye F-35 avcı uçakları, Boeing EA-18G elektronik savaş uçakları ve MQ-9 Reaper insansız hava araçları dahil olmak üzere gelişmiş silahlarını gizlice satmayı kabul etti.

Bu, İsrail ve BAE arasında ABD'nin arabuluculuğunda geçen ay imzalanan normalleşme anlaşmasının ışığında geldi.

İsrail Kanalı 12, Tel Aviv ve Abu Dabi'nin, Oslo Anlaşmalarının sonuçlanmasının 27. yıldönümü olan 13 Eylül'de bir barış anlaşması imzalayabileceğini bildirdi.

Kaynak: The Times of Israel

Haber Ara