Dolar

32,5446

Euro

34,9355

Altın

2.444,08

Bist

9.716,77

İsrail, Golan'ın resmen ilhakı için ABD'ye baskı yapıyor

İsrail İstihbarat Bakanı, “Amerika birkaç ay içinde İsrail’in Golan Tepeleri’nin ilhak etmesini tanıyabilir” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-25 09:08:13

İsrail, Golan'ın resmen ilhakı için ABD'ye baskı yapıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

İran merkezli Press Tv haber sitesinde Amerika, yakın zamanda İsrail büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasından da cesaret alarak Golan Tepeleri'nin ilhakı ile ilgili de bir karar alabilir denildi. Buna göre Tel Aviv yönetimi, Amerikan yönetimine işgal altındaki Golan Tepeleri'nin de İsrail toprağı olarak tanınması yönünde baskı yapıyor.

İRAN'A KARŞI UYARICI MAHİYETTE OLACAK

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Reuters'e verdiği özel röportajında konunun Washington'la görüşmelerde “gündemin en tepesinde” olduğunu belirtti.

Katz aynı zamanda Trump yönetiminin İran'a uyguladığı son yaptırımları da hatırlatarak Amerika'nın İsrail işgalindeki Golan'ı tanımasının İran'a karşı da uyarıcı mahiyette olacağını dile getirdi.

Haberde ayrıca "İsrail'in İran'ın Suriye silahlı kuvvetlerine terörist gruplar karşısında askeri danışmanlık yapmasından çok rahatsız olduğu, bahsedilen terörist grupların ise Tel Aviv ve müttefikleri tarafında desteklendiği" dile getirildi.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMADAN KAÇINDI

Bakan Katz, “Böyle bir hamleyi gerçekleştirmek için mükemmel bir dönem. İranlılara verebileceğiniz en ıstırap verici cevap İsrail'in Golan hakimiyetinin bir Amerikan açıklaması, hukukla kutsanmış bir başkanlık bildirgesiyle tanınmasıdır” dedi. Aynı zamanda, “Tahmin ediyorum ki burada büyük bir olgunlaşmışlık var ve büyük ihtimalle bu olacak” diye ekledi. Kararın alınmasının ise “birkaç ay alabileceğini” iddia etti.

Öte yanda bir Beyaz Saray yetkilisi Katz'ın iddiaları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

WASHINGTON'A BASKI

İsrail Likud Partisi meclis üyesi Yoav Kish ise yine Jerusalem Postûn haberine göre Amerika'nın İsrail Büyükelçisi David Friedman'a bir yazı göndererek İsrail'in Golan üzerindeki “hakimiyetini” tanıması için ısrar edilmesini önerdi.

GOLAN TEPELERİNİN İŞGALİ

İsrail, 1967'de Altı Gün Savaşı sırasında Golan Tepeleri bölgesini ele geçirdi ve işgal etti; BM'nin 242 ve 497 kararlarına uymayı reddetti.

Özellikle, 17 Aralık 1981'de oy birliği ile kabul edilen 497 sayılı kararda Golan Tepelerinin İsrail'e katılmasının geçersiz ve hükümsüz olduğu belirtildi.

Haber Ara