Dolar

32,3639

Euro

35,0278

Altın

2.323,60

Bist

9.079,97

İsrail, Bahreyn'deki konferansa halen davet edilmedi

Trump'ın ve Siyonist damadı Kushner'ın imzasını taşıyan 'barış' planı 'Yüzyılın Anlaşması' kapsamında yapılacak Bahreyn'deki konferansa İsrail'in katılacağı biliniyor fakat bu ülkeye halen resmi bir davet yapılmadı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-10 12:35:10

İsrail, Bahreyn'deki konferansa halen davet edilmedi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail, 25 Haziran'da yapılacak ve Beyaz Saray'ın İsrail-Filistin barış planının ekonomik bölümünü başlatan ABD liderliğindeki Bahreyn konferansına katılmak için resmi bir davet almadı. 

İsrail 13. kanaldan Barak Ravid'in Axios'ta yer alan makalesine göre İsrailli yetkililer bu durumun Filistin'in diğer Arap ülkelere yaptığı baskıdan kaynaklandığını söylüyor.

Ayrıca ABD'nin hangi Arap ülkelerinin konferansa katılacağına ilişkin kesin ve net bir açıklama yapmıyor olmasından da rahatsızlar.

TRUMP DAHA ÇOK ARAP TEMSİLCİ BEKLİYOR

Ravid makalesinde üst düzey bir İsrailli yetkilinin ABD Başkanı Donald Trump'ın konferansa "daha çok Arap ülkesinin katılımını beklediğini" söylediğine yer verdi.

Makaleye göre Trump bu sözleri "Yüzyılın Anlaşması" adı verilen "barış" planının altında imzası olan Siyonist danışmanı ve damadı Jared Kushner'e söyledi.

İSRAİL'E RESMİ DAVET GİTMESİ İÇİN 'YETERLİ' ARAP ÜLKESİNİN BULUNMASI ŞART

Aktarılan bilgilere göre İsrail'in resmi olarak davet alması için "Yüzyılın Anlaşması"na meşruiyet kazandıracak sayıda Arap ülke temsilcisinin masada olması gerekiyor.

NETANYAHU KONFERANSA GÖNDERECEĞİ TEMSİLCİSİNİ DAHİ HAZIRLADI

Öte yandan makalede İsrail tarafının konferansa göndereceği katılımcıyı dahi hazırladığı belirtildi. 

Buna göre İsrail Başbakanı Netanyahu, Maliye Bakanı Moshe Kahlon'u konferansa göndermeye karar verdi. Bu karar geçen hafta Kahlon'a iletildi.

Kahlon'un birkaç gün içinde Kushner ve ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin'le görüşmek üzere Washington'a gidip gitmeyeceğine karar verilecek.

Ravid, konuya ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama yapılmadığını da belirtti.

KÖRFEZ MASADA TEK KALDI

Trump'ın ve damadı Kushner'ın konuya ilişkin çalışmayı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn üçlüsüyle yürüttüğü biliniyor. Özellikle BAE ve Suudi Arabistan'ın desteklediği "Yüzyılın Anlaşması" için düzenlenen konferansa bu üç ülkenin katılacağı biliniyor.

Şu ana kadar diğer Arap ülkelerinin katılıp katılmayacağı ya da ne düzeyde katılacağı net olarak kesinleşmediği için Körfez'in üçlüsünün masada tek kaldığı belirtiliyor.

Trump'ın "barış" planının destekçileri Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın da İsrailli yetkililerle bir masada tek başlarına kalmak istemedikleri ve gelecek tepkileri azaltabilmek için daha fazla Arap ülkesinin katılımını beklediği beğerlendiriliyor. 

BAHREYN KONFERANSI: "YÜZYILIN ANLAŞMASI" KAPSAMINDAKİ İLK ORGANİZASYON

Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenecek ortak çalıştayın, ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yakında açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor.

Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Bahreyn'in ABD ile iş birliği içinde 25-26 Haziran'da başkent Manama'da "Refah için Barış" adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapacağı belirtilmişti.

Çalıştayın hükümet, sivil toplum ve iş dünyasındaki liderlerin fikir alışverişinde bulunması, stratejileri tartışması ve potansiyel ekonomik yatırımlara destek vermesi için çok önemli olduğuna işaret edilen açıklamada, "Refah için barış, Filistin halkı ve bölge için müreffeh bir gelecek için daha istekli ve başarılabilir çalışmalara fırsat tanıyacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara