Dolar

32,5748

Euro

34,9587

Altın

2.444,52

Bist

9.716,77

İranlı yetkiliden, ‘Korona’ itirafı!

Çin ve İtalya’dan sonra koronavirüsünden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ve ‘ölü sayısını gizlemekle’ suçlanan İran’dan ‘itiraf’ gibi bir açıklama geldi. İran Sağlık Bakanlığı yetkilisi Dr. Reza Melikzadeh, ülkesinin griple olan benzerliğinden dolayı korona salgınını keşfetmeye geç kaldığını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-15 13:43:51

İranlı yetkiliden,  ‘Korona’ itirafı!

p084sfrq

Çin ve İtalya'dan sonra koronavirüsünden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ve ‘ölü sayısını gizlemekle' suçlanan İran'dan ‘itiraf' gibi bir açıklama geldi.

İran Sağlık Bakanlığı Araştırma ve Teknoloji Yardımcısı Dr. Reza Melikzadeh, ülkesinin griple olan benzerliğinden dolayı korona salgınını keşfetmeye geç kaldığını söyledi.

Dr. Reza Melikzadeh dün yaptığı açıklamada, İran'da bugüne kadar koronavirüsünden hayatını kaybedenlerin sayısının 624'ye ulaştığını, 12,735 kişinin de virüse yakalandığını açıkladı.

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Reza Melikzadeh, devlet memurları tarafından ülkedeki salgının resmi açıklamasında bir gecikme olduğunu belirterek, geçikme sebebinin virüsün gribe benzemesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Korona salgının doruk noktasına ulaştığına dikkat çeken Dr. Reza Melikzadeh "İnsanların yüzde 55 ila 70'i bu virüse yakalandı. İran halkı olarak bu salgın virüsten kurtulacağız" dedi.

0cfffd1d85314d309e388b594944bef3_18

“HÜKÜMET UYARILARI CİDDİYE ALMADI”

Virüsün, İran'a daha önce girdiğini belirten Dr. Reza Melikzadeh, salgından sonra Sağlık Bakanlığı, Çin ile hava sınırlarının kapatılmasını şiddetle talep ettiği halde hükümetin konuyu ciddiye almadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı yetkilisi Dr. Reza Melikzadeh, salgının biyolojik bir savaş olabileceği ihtimalı konusunda da şunları söyledi:
“Tahminlerimiz bunu doğrulamıyor. Dini Lider Hamaney'in konuşmasından sonra, aslında başka salgınlarımız oldu. Bir hükümet yetkilisi, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanına yazdığı bir mektupta bir gün önce bu virüsün bir ‘biyolojik saldırıdan' kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Ancak bu konuda kafalar karışık.”

Sağlık Bakanlığı yetkilisi Dr. Reza Melikzadeh, virüsün bulaşmasının sadece Kum'daki tüccarlar tarafından olmadığını, özellikle Kum ve diğer İran şehirlerinde birçok Çinli mühendis bulunduğunu doğruladı.

iran-uzmanlar-meclisi-uyesi-golpayegani-koronaya-yakalandi

UZMANLAR MECLİSİ ÜYESİ GOLPAYEGANİ DE KORONAVİRÜSÜNE YAKALANDI

Bu arada İran Uzmanlar Meclisi (Hobregan) Üyesi Haşim Betahi Golpayegani'nin de, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığı açıklandı.

Golpayegani'nin ofisinden yapılan açıklamada, “Ayetullah Seyyid Haşim Betahi Golpayegani, koronavirüs salgınına yakalandı” denildi.

Golpayegani'nin Kum kentindeki bir hastanede karantinaya alındığı ifade edildi.

Hastalığa yakalanan üst düzey isimlerden Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani, Tahran Milletvekili Zühre İlahiyan, Kum Sağlık Bilimleri Üniversitesi Muhammed Rıza Kadir ve Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi'nin de iyileştikleri açıklanmıştı.

İran'ın eski Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi, eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam, Tahran Milletvekili Fatma Rehber ve Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Nasır Şabani ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

iranli-imam-koronavirus-mehdinin-gelis-alameti

İRANLI İMAM: KORONAVİRÜS MEHDİ'NİN GELİŞ ALAMETİ

Öte yandan İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaneyi'ye yakınlığı ile tanınan, Şii mezhebin İmamlarından Ali Rıza Penahyan, Tesnim haber ajansına yaptığı açıklamada, hastalıkların yayılması ve doğal felaketlerin çoğalmasının ‘İmam Mehdi'nin çıkış alameti olduğunu belirtti.

Açıklamasında İran'da ki bütün halka ve sağlık çalışanlarına seslenen Ali Rıza Penahyan koronavirüsünü herkese ve her tarafa yaymalarını isteyerek, bunun ‘İmam Mehdi'nin çıkış alametlerinden olduğuna vurgu yaptı.

Penahyan açıklamasının devamında, coronavirüsün ortaya çıkmasındaki felsefenin, bütün insanlığın yok olmayla karşı karşıya kalarak çaresizleşmesi ve bir kurtarıcının (İmam Mehdi) gelerek insanları kurtarması olarak yorumladı.

Ekonomik ve zorluklarla en çok boğuşan ülkelerde dini yönetimlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Penahyan, ‘İmam Mehdi'nin de böyle bir yerden çıkacağını iddia etti.

Açıklamalarının sonunda Şii mezhep taraftarlarına seslenen Ali Rıza Penahyan, bol bol dua etmelerini, Ramazan Ayı'ndan önce ‘İmam Mehdi'nin zuhur edeceğini söyledi.

 

Haber Ara