Dolar

32,5683

Euro

34,9661

Altın

2.448,27

Bist

9.716,77

İran'dan petrol çıkışı

Petrolde arzı azaltma ve durdurma tartışmaları devam ederken, İran ihracat kapasitesini 150 bin varil arttıracaklarını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-04 11:30:55

İran'dan petrol çıkışı

Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre; İran Milli Petrol Şirketi Uluslararası İşler Müdürü Muhsin Kamseri, "İran, petrol üretimini dondurma planından istisna tutulduğu için petrol ihracatında artış gösterebilecek. Halihazırda ülkemiz günlük ortalama 2 milyon 200 bin varil ham petrol uluslararası piyasalara ihraç etmekdedir" dedi.

Yerel piyasa ve rafinerilerinin günlük petrol tüketimi yaklaşık 1 milyon 850 bin varil olduğunu açıklayan Kamseri, petrol üretiminde artış yapıldığı taktirde yurt dışına ihracat doğrultusunda olacağını bildirdi.

"İran, OPEC petrol üretiminin kotasından yüzde 13'ünü alabilecek mi, petrol üretimini dondurma planı uygulandıktan sonra günlük 500 binden fazla varil ham petrol üretebilecek misiniz?" sorusuna Kamseri, "Bizim ilk amacımız, İran'ın yurt dışına ham petrol ihracatını günlük 2 milyon 350 bin varile ulaştırmaktır. Böylece yaptırımlardan önceki seviyeye varabiliriz" ifadesini kullandı.

İran'ın petrol ihracat kapasitesinin günlük 150 bin varil daha artacağını açıklayan Muhsin Kamseri, "Bu artış, uluslararası piyasalar talebi üzerine gerçekleşebilecek" şeklinde konuştu.

İranlı yetkili, ülkesinin Avrupa ülkelerine ham petrol ihracatının günlük ortalama 600-650 varil olduğunu da belirtti.

OPEC ÜYELERİ CEZAYİR'DE ANLAŞMIŞTI

OPEC üyesi ülkeler günlük petrol üretimini 32.5 milyon varil seviyesinde tutma konusunda anlaşmıştı.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanı da olan OPEC Dönem Başkanı Muhammed bin Salih es-Sade, örgütün başkent Cezayir'deki toplantısının kapanış oturumunda, alınan kararlara ilişkin bilgi vermiş "Üye ülkeler 33,24 milyon varil olan günlük petrol üretiminin 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenmesi konusunda anlaştı. İran, Nijerya ve Libya, içinde bulunduğu şartlardan dolayı bu karardan muaf tutulacak." demişti.

Haber Ara