Dolar

32,5507

Euro

34,7806

Altın

2.494,31

Bist

9.524,59

Iraklı istihbarat yetkilisi: Bağdadi baskınının önünü Irak istihbaratı açtı

İddialara göre Ebubekir El Bağdadi'nin öldürüldüğünün belirtildiği operasyona istihbarat desteği ağlayan ülkelerden biri de Irak'tı. Bağdadi'nin bulunduğu yerin kesin koordinatlarını Irak istihbaratının ABD'ye ulaştırdığı kaydediliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-28 11:12:41

Iraklı istihbarat yetkilisi: Bağdadi baskınının önünü Irak istihbaratı açtı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ

Iraklı bir istihbarat yetkilisi Pazar günü Reuters'e verdiği demeçte Bağdadi'nin yerinin Irak'ın batı çölünde gizli bir yerde tutuklanan Iraklı bir erkek ve kadın ile burada bulunan belgelerden öğrenildiğini söyledi.

Yetkili, "Bağdadi'nin hareketleri ve saklandığı yer hakkında sahip olduğumuz değerli bilgiler için sürekli olarak CIA ile koordinasyon içerisinde hareket ediyoruz" dedi: “Bu işbirliği başarılı oldu ve Bağdadi'yi öldürme hedefine ulaştı.”

IRAK İSTİHBARATI: KAÇAKÇILARI TAKİP ETTİK

Öte yandan Midde East Eye'den Ragıp Soylu, Twitter hesabından SkyNews, Al Mayeeden ve Al Jazeera Arabic'e dayandırdığı bilgileri paylaştı. Bu bilgilerde Irak istihbaratının Bağdadi'nin yerini tam olarak belirlediğini, bir istihbarat yetkilisinin Bağdadi'nin yakın çevresinin bir parçası olan Iraklı Muhammed Ali Sajt'in tutuklandığını söylediğini aktardı. Buna göre; "Irak istihbaratı Bağdadi'nin Baghouz ve Hajin arasında hareket ettiğini doğruladı. İdlib'de olduğunu öğrendiklerinde de şaşırdılar. Irak'ın iddiasına göre IŞİD ağına birden fazla kişiyle girildi ve Irak, Bağdat'ta bu konuda geniş bir istihbarat veri tabanı sağladı."

Soylu'nun The Guardian'a dayandırdığı bilgide ise şu ayrıntılar vardı: "Irak istihbaratı, IŞİD'lideri Bağdadi'yi, onun iki kardeşi Jumah ve Ahmed'i, ayrıca eşlerini ve diğer aile üyelerini, Irak'tan İdlib'e taşıyan kaçakçı aracılığıyla bölgeye kadar takip etti. Bilgiler bu ayın başlarında CIA'ye iletildi."

2019-10-28_12h20_49

TRUMP'IN AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam saatlerinde IŞİD Lideri Bağdadi'nin gece gerçekleştirilen bir operasyonla öldürüldüğünü duyurdu. Trump, Türkiye saatiyle (TSİ) 16.00'da yaptığı konuşmada "Rusya, Türkiye, Suriye (Esed rejimi) ve Irak'a ve Suriyeli Kürtlere (PYD/YPG) teşekkür ediyorum" demişti.

ABD Başkanı Türkiye'nin hava sahasını kullandırarak bir zorluk çıkarmadığını söyledi. Suriye'deki Rus kontrolünde bulunan hava sahalarının da kullanıldığını fakat Ruslara operasyon konusunda bilgi verilmediğini kaydetti. 

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Twitter'dan yapılan açıklamada "ABD tarafından İdlib'e dün gece yapılan operasyon öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" ifadelerine yer verildi.

IRAK KANALLARI: İSTİHBARATIMIZ YARDIM ETTİ

Irak Devlet Televizyonu, Trump'ın açıklamasından saatleri önce Bağdadi'nin öldürüldüğünün iddia edildiği operasyona dair görüntüleri yayınlayacağını açıkladı. Ayrıca Bağdadi'nin yerinin bulunmasında Irak istihbaratının yardımcı olduğu iddia edildi.

Haber Ara