Dolar

32,5376

Euro

34,9546

Altın

2.456,62

Bist

9.879,56

Iraklı din adamının orduya ait sözleri, Irak’ı karıştırdı!

İran yanlısı Iraklı din adamı Nasıri’nin, Saddam Hüseyin’in düşmesinin ardından 2004’te ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer kararıyla kurulan Irak ordusu hakkında, ‘paralı askerler’ nitelemesinde bulunması ve feshedilmesini istemesi Irak’ı karıştırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-17 12:15:35

Iraklı din adamının orduya ait sözleri, Irak’ı karıştırdı!

İran yanlısı Iraklı din adamı Nasıri'nin, Saddam Hüseyin'in düşmesinin ardından 2004'te ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer kararıyla kurulan Irak ordusu hakkında ‘paralı askerler' nitelemesinde bulunması ve feshedilmesini istemesi Irak'ı karıştırdı.

 Irak Nuceba Hareketi üyesi Yusuf Nasıri'nin Irak ordusuna yönelik ‘paralı askerler' sözlerine tepkiler sürüyor.

İran yanlısı Iraklı din adamı Nasıri, Perşembe günü katıldığı bir televizyon programında ‘paralı askerler' nitelemesini kullandığı Irak ordusunun feshedilerek yerine Haşdi Şabi'nin getirilmesi teklifinde bulunmuştu.

Nasıri, dünkü açıklamasında da teklifini yineleyerek, Saddam Hüseyin'in düşmesinin ardından 2004'te ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer kararıyla kurulan ordunun, feshedilmesi ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi'nin sınır dışı edilerek, büyükelçiliğin kapatılması gerektiğini söyledi.

Irak Savunma Bakanlığı'ndan Perşembe günü yapılan açıklamada, Nasıri hakkında dava açıldığı bildirilmişti.

Bakanlık, açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Parlamento Başkanlığı'na ‘Irak ordusunun yanında olma ve hakaret eden herkesin hesap vermesini sağlama' çağrısında bulunuldu. Ayrıca ordunun ‘paralı değil, ulusal olduğu' vurgusu yapıldı.

Nuceba Hareketi yetkilileri ise Nasıri'nin orduyla ilgili açıklamalarının hareketi temsil etmediğini belirtti.

Nuceba Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Nasr eş-Şummari, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, Nasıri'nin hareketle bağlantısı olmadığını belirterek, ordu ile ilgili ifadelerin hareketi temsil etmediğini, Nasıri'nin şahsi görüşü olduğunu vurguladı.

ŞUMMARİ: TALİHSİZ BİR GÖRÜŞ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ

Şummari, “Talihsiz bir görüş olarak değerlendiriyoruz. Ordu olmadan devletin var olması ve hayatta kalması kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

Nuceba Hareketi, önceki gün orduya gönderdiği telgrafta, ordu için ‘Irak'ın surları, güçlü kalesi ve ulusunun kimliği' nitelemelerinde bulunurken, orduya karşı yapılan açıklamaların, hareketi ve kadrolarını temsil etmediği belirtildi.

Geçtiğimiz yıllarda Asaib Ehli Hak grubundan ayrılarak kurulan ve Suriye savaşında yer alan İran destekli silahlı milis grubu Nuceba Hareketi, hâlihazırda Haşdi Şabi çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Haşdi Şabi tarafından yapılan açıklamayla, Nasıri'yle bir bağlantısı oldukları iddiaları reddedildi. Açıklamada, Nasıri'nin Haşdi Şabi'ye bağlı olmadığı, örgüt içerisinde makam ve resmi bir sıfatının bulunmadığı kaydedildi.

Sadr Hareketi tarafından desteklenen, Irak'ta Halk Protestolarını Denetleme Merkez Komitesi, önceki gün bazı sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla başkent Bağdat başta olmak üzere bazı illerde orduya destek gösterileri düzenledi.

Hukuk çevreleri ise Nasıri hakkında, 1969 yılında kabul edilen 111 numaralı kanun maddesinin 169'uncu maddesi uyarınca işlem yapılması çağrıları yapıyor. Söz konusu maddeye göre, ‘halk arasında fitne çıkararak düşmanın ülkeye girmesine veya ilerlemesine yardım etme, silahlı kuvvetlerin moralini zayıflatma, ordu mensuplarının düşmana katılmasına, teslim olmasına teşvik etme veya ülkeye olan bağlılıklarını ve onu korumaya yönelik güvenlerini sarsma' suçlarını işleyenlerin idamla cezalandırılması öngörülüyor.

HÜKÜMET SESSİZ KALDI

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi hükümetinden orduyla ilgili ifadelere karşılık henüz bir açıklama yapılmadı.

İbadi: Irak'ı savunmak boynumuzun borcudur

Irak'ın eski Başbakanı Haydar el-İbadi ise Twitter hesabı üzerinden paylaştığı orduya destek mesajında, “Sizinle birlikte savaştım. Halkınızdan yana olan vatanseverliğiniz bütün halklara bir dokunuş sağladı. Bir yöneticiden, bir mezhepten veya bir partiden taraf olmadınız. Vatanına sadık askerler oldunuz. Sizlere şunu diyorum: Irak'ı savunmak boynumuzun borcudur. Bugün kahramanlık, egemenlik ve fedakârlığın sembolü sizsiniz” diye yazdı.

Irak eski Başbakanı ve Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi, önceki gün Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Irak ordusunun tarihi ve fedakârlığı, onu küçümseyen, rolünü hafife alan, Irak'a ait silahlı kuvvetlerin veya onun cömert halkını savunan bir ordusunun olmamasını arzulayan açıklamalardan daha büyüktür” ifadelerini kullandı.

Islah ve İmar Koalisyonu Parlamento Grup Başkanı ve Sairun Hareketi yöneticilerinden Sabah es-Saidi, bir silahlı grubun yöneticisi konumundaki ismin, orduyu ‘paralı asker' olarak niteleyerek, ‘Irak'ın egemenliğini ve cesaretini temsil eden anayasal ve ulusal bir kuruma karşı haddini aştığını' söyledi.

Saidi, Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı olması itibarıyla Başbakan Abdulmehdi'ye ‘devletin kurumlarına saygı duymayan denetimindeki silahlı grupların fonksiyonlarını düzenlemesi' çağrısında bulundu.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nasıri'nin ordu için kullandığı ‘paralı askerler' ifadeleri için ‘garip' tanımlamasında bulunuldu.

Açıklamada, Nasıri'nin ifadelerini geri çekerek, özür dilemesi gerektiği belirtildi.

Irak Parlamentosu Hukuk Komitesi üyesi Faik eş-Şeyh Ali, ordunun feshedilmesi talebinin İran'a ait olduğunu söyledi.

Ali, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “20 yıl önce Sayın Muhammed el-Sadr'ın suikastıyla ilgili elindeki belgeler için Şeyh'i (Yusuf en-Nasıri) ziyaret ettim. Düşünceli bir biçimde ona baktım ve şunu sordum: Londra'da yaşamana rağmen daha önce seninle hiç karşılaşmamam garip değil mi?! Bana şöyle yanıt verdi: Vaktimin çoğunu İran'da geçiririm. Sonra 20 yıl boyunca gözlerden kayboldu ta ki beklenmedik bir çıkışla ordunun feshedilmesini talep edene kadar. Ordunun feshedilmesi talebi İran'a aittir” dedi.

Ali, diğer mesajında ise Nasıri'nin gerçek isminden şüphe duyduğunu belirterek, “O, Yusuf da değil, Nasıri de değil. Onun ismi İmad Kakai” ifadesini kullandı.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Üyesi Muhammed Kerbuli, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Ordu, Iraklılar için ilk sırada yer alan güvenlik kurumudur. Iraklıların kalplerinde sevgiyle karşılık bulan tek kurumdur. Feshedilmesi çağrısını ancak bir yabancı ajan yapar.  Ona dil uzatan ancak parayla tutulmuş biridir” dedi.

 

Haber Ara